Izvor: Blic, 24.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezervni delovi za ljudski organizam

Rezervni delovi za ljudski organizam

Vodeći svetski istraživač u oblasti matičnih ćelija kaže da će proći decenije pre nego što njegov tim uspe da kompletira istraživanje čiji je cilj lečenje oboljenja kloniranim ćelijama ljudskih organa.

Južnokorejski stručnjak Hvang Vo Suk, koji je prošle godine klonirao ljudski embrion, objavio je da je njegov tim uspeo da stvori matične ćelije embriona koje se genetski poklapaju sa povređenim ili bolesnim pacijentima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << To poklapanje omogućava stvaranje obolelog tkiva koje neće odbaciti imuni sistem primaoca. Naučnici se nadaju da bi tako stvorene ćelije mogle da se iskoriste u lečenju. Postupak praktično podseća na radionice za popravku automobila, gde se pokvareni ili dotrajali delovi zamenjuju novim, samo što je u pitanju ljudski organizam.

'Neki istraživači iz inostranstva kažu da će biti potrebno od tri do pet decenija da se naš rad primeni. Radićemo naporno i ne želimo da ulivamo lažnu nadu obolelima', rekao je Hvang, profesor na univerzitetu u Seulu. Ipak, kao i uvek kada je u pitanju kloniranje, postavlja se pitanje etike u postupku na koji ne gledaju svi blagonaklono. A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.