Renova godina Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renova "godina Balkana"

ZAGREB - Evropski komesar za proširenje Oli Ren najavio je da će naredna godina biti godina Balkana, čak i ako blokada Lisabonskog sporazuma oteža novi talas proširenja Unije, preneli su hrvatski mediji.

Ako u decembru glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc pozitivno oceni saradnju Srbije sa sudom, na snagu bi mogao stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruženju se EU, a realno bi bilo raditi na statusu Srbije kao kandidata pre kraja 2009, rekao je Ren.

Zagreb >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mora pojačati napore

Naredna godina će biti godina Blakana, pre svega zbog završetka pristupnih pregovora s Hrvatskom, naveo je evropski komesar.

Hrvatski mediji preneli su delove Renovog intervjua Frans presu u kojima navodi Hrvatsku kao "najnapredniju zemlju Balkana" i moguću 28. članicu EU i ocene da bi Hrvatska mogla završiti pregovore samo ako Zagreb ispuni sve pristupne kriterijume.

Dve sedmice uoči objavljivanja redovnog godišnjeg izveštaja o napretku Hrvatske na putu prema EU zakazanog 5. novembra, Ren ističe da vlada u Zagrebu mora pojačati napore na području sudstva, pre svega kad se radi o konkretnim i uverljivim merama suzbijanja korupcije i kriminala, a mora dati i zadovoljavajuće planove za restrukturiranje šest hrvatskih brodogradilišta.

Rizik - ne biti spreman

Iako više evropskih zvaničnika, među kojima i francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel, kategorički odbijaju svako proširenje EU, pa tako i pristupanje Hrvatske, bez stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, Ren ne vidi nikakvu kontradikciju između odgađanja stupanja na snagu tog ugovora i predviđenog ulaska Hrvatske.

Ren smatra da je čak i najsporiji vremenski okvir za stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma brži od najbržeg vremenskog okvira za pristupanje Hrvatske.

Za Hrvatsku postoji rizik da ne bude spremna na pristupanje 2010, koja se sve češće pominje kao godina stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, prenose hrvatski mediji navode Frans Pres, ističući da, čak i ako se tehnički pregovori dovrše 2009. godine, svih 27 članica EU mora zatvoriti političke rasprave i odrediti datum prijema, a svaka mora i ratifikovati sporazum o pristupanju s Hrvatskom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.