Ren: Sprovođenje SSP preduslov za pozitivnu ocenu kandidature Srbije u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Sprovođenje SSP preduslov za pozitivnu ocenu kandidature Srbije u EU

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas da je efikasno sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju preduslov za pozitivnu ocenu kandidature za članstvo u EU koju Srbija namerava da podnese.

Ren je posle sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem izjavio da je to tehničko pitanje i realistična analiza trenutnog stava Evropske komisije po pitanju kandidature Srbije za članstvo u EU.

Komentarišući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poziv Srbije da delegacija EU doputuje u Beograd kako bi se neposredno uverila u stepen sardanje Srbije sa Haškim tribunalom, Ren je istakao da se on ne protivi, apriori toj inicijativi, ukoliko ona može da doprinese da se stekne potpuniji uvid u to pitanje.

"Razumem ideju Srbije, ali ipak je na EU i Savetu ministara da razgovaraju o napretku saradanje, a tužilac Tribunala Serž Bramerc je onaj ko kvalitet te saradnje treba da oceni", rekao je Ren.

Predsednik Srbije Boris Tadić je naveo da vlasti Srbije još nisu donele odluku o datumu podnošenja kandidature za članstvo u EU.

"Za Srbiju je najvažnije da proces integracija traje što kraće. Nas ne zanimaju uvek brzi prolazni ciljevi, nas zanima konačni cilj i zato ćemo uzeti u razmatranje ovu realističnu analizu komesara Rena i doneti odluku o datumu podnošenja kandidature", rekao je predsednik Tadić.

Tadić: Srbija za priključenje Kosova finansijskim institucijama

Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je optužbe prištinskih zvaničnika da Beograd vodi politiku 90-ih i rekao da Srbija ni na koji način ne želi da zaustavi proces priključenja Kosova nekim međunarodim finansijskim institucijama.

"Srbija ni na koji način ne želi da zaustavi proces priključenja Kosova nekim svetskim međunarodnim finansijskim institucijama jer mi smo u pregovorima o budućem statusu predlagali takvo rešenje za Kosovo i Metohiju", rekao je Tadić na konferenciji za novinare posle razgovora sa evropskim komesarom Olijem Renom.

Tadić je odbacio optužbe kosovskih zvaničnika da Srbija danas vodi politiku 90-ih i da podstiče animozitet između Srba i Albanaca, navodeći da "to nije tačno".

"Srbija je 90-ih godina vodila rat na Kosovu, Srbija se suočavala sa strašnim zločinima čije su žrtve bile i Albanci i Srbi", rekao je on.

Tadić je rekao da je Srbija poslednjih godina i meseci pokazala jedan "kvalitetan iskorak" i traga za rešenjem koje nikoga ne ugrožava.

U EU kulture pod jednim krovom

"Konstruktivnost za Srbiju znači biti praktičan, tragati za rešenjem koje nikoga ne ugrožavaju, ni državu Srbiju ni srpski narod ni albanski narod koji živi na Kosovu i tragati za rešenjem koje ne ugrožava proces integracije čitavog zapadnog Balkana u EU, jer tek u EU ponovo možemo živeti kao objedinjene nacije i kulture pod jednim krovom", rekao je Tadić.

Komesar Ren je rekao da treba istaći da proces evropske integracije Srbije nije vezan za status Kosova.

"Naš cilj je poboljšanje i podrška razvoju socijalne i ekonomske situacije na Kosovu. Ne želimo da Kosovo postane 'crna rupa'...", rekao je Ren i najavio da će tokom godine biti objavljen izveštaj o situaciji na Kosovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.