Rekordno topla zima

Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordno topla zima

Ovogodišnja zima

Vašington, Potsdam -- Ova zima je najtoplija u svetu od početka beleženja podataka pre više od 100 godina, saopštila meteorološka agencija SAD.

Državna uprava za okean i atmosferu navela je da je prosečna temperatura tla i okeana od decembra do februrara bila najviša od 1880. godine, kada je počelo prikupljanje podataka. Rekordno topao januar je "odgovoran" za povećanje prosečne temperature tokom čitave zime, piše na sajtu Uprave. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prosečna temperatura u periodu decembar-februar bila je 0,72 stepena Celzijusa iznad proseka za 20. vek.

Toplije od proseka bilo je u Evropi, Aziji, zapadnoj Africi, jugoistočnom delu Brazila i severoistočnom delu SAD, a hladnije od proseka samo u delovima Saudijske Arabije i u centralnom delu SAD.

Temperatura površine tla na severnoj hemisferi tokom zime je najviša zabeležena, a temperatura površine okeana druga najviša, posle temperature izmerene u zimu 1997-1998. godine.

Tokom prošlog veka temperatura tla i mora povećavala se za 0,06 stepeni Celzijusovih svakih deset godina, ali se zagrevanje utrostručilo od 1976. godine - na 0,18 stepeni, saopštila je američka uprava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.