Rekordna setva kukuruza mogla bi da obori cene hrane u SAD

Izvor: Blic, 30.Jun.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna setva kukuruza mogla bi da obori cene hrane u SAD

Cena hrane u Americi mogla bi da padne do kraja 2011. jer je ove godine zasejano više od 37 miliona hektara kukuruza.

To je druga najveća setva za poslednjih 70 godina u SAD i jedino je 2007. godine bilo zasejano više te žitarice, piše AP.

Iako su brojni analitičari u SAD tvrdili da bi previše vlage moglo da utiče na to da ove godine bude manje hektara pod kukuruzom, američki farmeri su ipak odlučili da seju kukuruz zbog rekordno visokih cena.

Ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je bilo predviđeno da će tokom ove godine cena hrane u Americi porasti za tri do četiri odsto, sada među analitičarima prevladava očekivanje da bi dobra žetva u avgustu mogla da utiče na to da poskupljenje bude manje nego što se očekivalo.

Kukuruz je jedna od najvažnijih namirnica i koristi se u velikoj meri za proizvodnju hrane i pića u Americi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rusija ukida embargo na žitarice

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2011, 09:11

01.07.2011. -..Rusija ukida zabranu na izvoz žitarica, ipak ne treba očekivati velike partije. Do kraja godine eksportni potencijal može da iznese 20 miliona tona, a na unutrašnje potrebe – 70 miliona tona. Stručnjaci smatraju da će prodaja žitarica van zemlje biti umanjena zbog malih cena...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.