Rejkjavik ekspresno u Uniju

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 27.Jul.2009, 05:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rejkjavik ekspresno u Uniju

BRISEL - Ministri spoljnih poslova Evropske unije zatražiće danas od Evropske komisije da proceni spremnost Islanda da počne pregovore o članstvu u EU, navedeno je u nacrtu izjave u koji je Rojters imao uvid.

Funkcioneri Evropske komisije su izjavili da se ne zna koliko će trajati donošenje procene, ali da je najkraći rok do sada bio 14 meseci.

- U slučaju Islanda to će, verovatno, biti brže izvodljivo - izjavio je neimenovani diplomata Komisije, dodavši da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << proces brže odvijati nego što se predviđa za zemlje zapadnog Balkana.

Evropski ministri će tokom dvodnevnog samita potvrditi i da sve zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, navela je britanska novinska agencija.

Island je pre 10 dana podneo kandidaturu za članstvo u Uniji, pošto je ta ostrvska zemlja sa 320.000 stanovnika u severnom Atlantiku gotovo doživela bankrot zbog posledica globalne ekonomske krize.

Iako pregovori o pristupanju EU obično traju više godina, Island, zahvaljujući dugoj demokratskoj tradiciji i članstvu u Evropskoj zoni slobodne trgovine (EFTA), može da se nada bržem pristupanju, naveo je Rojters.

Ukoliko se stanovništvo Islanda na referendumu izjasni o ulasku u EU, a razgovori krenu dobro, politički analitičari smatraju da bi Island mogao da se pridruži najuspešnijoj regionalnoj integraciji u svetu do jula 2011.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.