Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendumi u Švajcarskoj

Bern -- Švajcarci se danas na referendumu izjašnjavaju o tome da li žele da se Švajcarska pridruži Šengenskom i sporazumu iz Dablina.

Iako Švajcarska nije članica Evropske unije, vlada te zemlje pozvala je građane da glasaju za Šengenski i Dablinski sporazum, tvrdeći da će od oba sprazuma imati koristi.

Naime, kako je objašnjeno, priključivanjem u šengenski sistem, policija u Švajcarskoj će moći da sa ostalim zemljama podeli informacije o svim vrstama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminala, dok će pridruživanjem sporazumu iz Dablina, Švajcarska imati pristup bazi podataka koja treba da spreči traženje azila u više od jedne evropske države.

Međutim, u svetlu odbijanja evropskog ustava na referendumima u Francuskoj i Holandiji, poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su glasovi onih ZA i PROTIV veoma izjednačeni, tako da je moguće da će Švajcarci danas odlučiti da im nije potrebno dodatno evropsko zakonodavstvo.

S druge strane, situacija je drugačija s drugim pitanjem o kojem će se Švajcarci takođe danas izjašnjavati i koje će dobiti zeleno svetlo od strane građana, a to je legalizacija brakova između osoba istog pola.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.