„Red bul“ u prodaji posle 12 godina

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Red bul“ u prodaji posle 12 godina

Energetsko piće „red bul“ pojavilo se ove nedelje u francuskim prodavnicama u svojoj originalnoj recepturi posle 12 godina zabrane prodaje zbog sumnje u njegovu štetnost. Zabrani je došao kraj zbog zakona Evropske unije koji kaže da proizvod mora biti pušten u prodaju ako nema dokaza o njegovoj štetnosti, javio je Rojters.

U Francuskoj se tokom 12 godina prodavao „red bul“ izmenjenog sadržaja. Francuske zdravstvene vlasti zabrinute su jer ovo piće u originalu sadrži veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koncentraciju taurina, hemijske supstance koja je zabranjena u nekoliko zemalja.

Neurofiziološki problemi

Taurin je organska kiselina koja se u niskim koncentracijama nalazi u tkivima mnogih živih organizama uključujući i čoveka. Međutim, visok nivo taurina u ljudskom organizmu može da bude veoma štetan. Dosad modifikovana verzija „red bula“ koja sadrži kofein, ali ne i taurin mogla je da se nađe u prodaji u Francuskoj.

Francuska vlada je bila prinuđena da legalizuje ovaj napitak zbog regulativa Evropske unije koje predviđaju da roba proizvedena ili prodavana u drugim članicama EU ne može da bude zabranjena ni u jednoj zemlji članici ako nije dokazan rizik po zdravlje njenom upotrebom, objavila je Francuska agencija za bezbednost prehrambenih proizvoda na svom veb-sajtu.

Uprkos tome, francuske zdravstvene vlasti su skeptične u pogledu negativnog uticaja „red bula“ po zdravlje, budući da ovaj napitak sadrži visok nivo i taurina i kofeina, koji može da uzrokuje „neurofiziološke probleme“.

„Agencija smatra da proizvod nije garantovano bezbedan. Pored toga, hranjiva vrednost na proizvodu nije prikazana“, kažu iz agencije, sumirajući rezultate analiza koje sprovode od 2001. godine.

Staviti pod nadzor

Uz sve to, sumnja se da piće umanjuje utisak, ali ne i stvarni efekat konzumacije alkohola na organizam, što može da bude veoma opasno ako se „red bul“ pije zajedno sa alkoholnim pićima.

Francuski ministar zdravlja Rozalin Bašelo, koja je u junu izrazila „ozbiljnu rezervisanost“ u pogledu „red bula“, zatražila je da napitak bude stavljen pod nadzor, kao i da građanstvo bude informisano o njegovim mogućim nepoželjnim efektima.

Austrijske vlasti se slažu sa tim da se opasnost po zdravlje krije u visokim sadržajima kofeina, preporučujući ograničenu konzumaciju i savetujući trudnicama i deci da izbegavaju ovu vrstu limenke.

Limenka koja se pojavila u prodaji u utorak nosi na sebi etiketu „taurinska formula“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.