Izvor: B92, 23.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razumevanje za terorizam

Vašington -- Jedna četvrtina mladih muslimana u SAD ima razumevanja za samoubilačke napade čiji je cilj odbrana islama.

U istraživanju centra Pju riserč učestvovalo je 1.050 odraslih muslimana, koji su ocenili da je muslimanska zajednica u SAD uglavnom "umerena, asimilovana i srećna". Rezultati su pokazali da ispitanici između 18 i 30 godina i crnci muslimani delimično podržavaju militarizam islamista.

Oko 26 mladih muslimana veruje da su samoubilački napadi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << često, ponekad ili retko opravdani, dok oko 69 njih smatra da su takvi napadi neprihvatljivi.

Oko 13 odsto svih muslimana u SAD misli da su samoubilački napadi često, ponekad ili retko opravdani, dok je 78 njih odbacilo taktiku koju primenjuju pripadnici Al Kaide ili drugih terorističkih grupa.

Istraživanje je sprovedeno širom SAD od 24. januara do 30. aprila.

Stručnjaci su ocenili da je podrška mladih muslimana u SAD za bombaške napade slična razumevanju koje za akcije terorista imaju mladi muslimani u Evropi.

Istraživanje istog centra sprovedeno u maju 2006. u Evropi pokazalo je da oko 22 odsto mladih muslimana u Nemačkoj, 29 odsto njih u Španiji, 35 odsto u Britaniji i 42 odsto u Francuskoj ima razumevanje za samoubilačke bombaške napade.

Istraživanje u SAD je pokazalo i da samo 40 odsto muslimana u toj zemlji veruje da su Arapi izveli terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Oko 53 odsto ispitanika navelo je i da im je život postao teži posle tih napada, zbog diskriminacije i zato što ih državne službe prisluškuju i prate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.