Izvor: B92, 27.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različito o izveštaju inspektora

Njujork -- Međunarodni zvaničnici različito su reagovali na izveštaj inspekora Ujedinjenih nacija za razoružavanje Iraka ocenjujući da se Irak nije povinovao rezolucijama UN ili da inspektorima treba dati više vremena da obave posao. Kineski izaslanik u UN rekao je da najveći deo Saveta bezbednosti UN ne vidi razlog za okončanje inspekcija u Iraku u ovom trenutku i izrazio uverenje da bi ona trebalo da produži svoj rad.

Nemački kancelar Gerhard Šreder rekao je da očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će Savet bezbednosti odobriti više vremena inspektorima UN kako bi okončali posao. "Smatramo da je to ispravno i da će o tome biti postignut dogovor, tako da će inspektori dobiti više vremena za svoj posao", rekao je on.

Šef britanske diplomatije Džek Stro rekao je da izveštaj inspektora UN pokazuje da je saradnja Bagdada s međunarodnom zajednicom predstavljala "šaradu".

Bela kuća je saopštila da izveštaj inspektora pokazuje da se Bagdad nije povinovao zahtevima UN da se razoruža i da poseduje oružje za masovno uništavanje. Portparol Bele kuće Ari Flajšer rekao je da se proces inspekcija u Iraku nastavlja, ali da mu "ponestaje vremena".

Cene nafte pale su odmah pošto je generalni sekretar UN Kofi Anan zatražio više vremena za inspekore UN za razoružavanje Iraka pre nego što SAD donesu konačnu odluku o početku rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.