Raulovi uslovi:Vratiti Gvantanamo, ukinuti embargo

Izvor: Mondo, 28.Jan.2015, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raulovi uslovi:Vratiti Gvantanamo, ukinuti embargo

Kubanski predsednik Raul Kastro zatražio je da SAD vrate bazu Gvantanamo toj karipskoj zemlji, ukinu ekonomske sankcije, te nadoknade štetu pre nego što ove dve zemlje uspostave normalne odnose.

Foto: YouTube

Kastro je istakao da puni diplomatski odnosi mogu biti uspostavljeni i pre ispunjenja navedenih zahteva, ali da "ukoliko ovi problemi ne budu rešeni, diplomatsko zbližavanje nema nikakvog smisla".

Kastro i američki predsednik Barak Obama su 17. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << objavili da će krenuti ka obnavljanju punih diplomatskih odnosa otvaranjem ambasada u obe zemlje.

Kubanski predsednik je dodao da bi Obama mogao da proširi mere i da ublaži embargo, poput najavljenih za telekomunikacije, i na ostatak ekonomije.

Kastro je u obraćanju na samitu u Kostarici naglasio da je svestan da je okončanje embarga "dug i težak proces".

Svetan je toga i Barak Obama, jer mu republikanska većina u Kongresu ne dozvoljava ni da u eventualno otvorenim ambasadama budu ambasadori dve zemlje, već samo niže osoblje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.