Izvor: RuskaRec.ru, 12.Jul.2017, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ratnik 3“ će omogućiti proboj borbenih limita moderne pešadije

Ruska naučna elita ne sedi skrštenih ruku. U poslednje vreme naučno-istraživački i vojno-tehnički kapaciteti koji se nalaze na teritoriji ove države, preplavili su domaće ali i međunarodno tržište stotinama novih ideja i koncepata, od kojih dobar deo ima revolucionarni karakter kada je u pitanju razvoj vrhunske vojne ali i civilne tehnologije. Jedan od poslednjih takvih noviteta dolazi nam iz Centralnog naučno-istraživačkog instituta CNIImaš, koji predstavlja sam svetski vrh >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << kada je u pitanju razvoj složene borbene tehnike vrhunskog kvaliteta, kao što je to npr. vazdušno-kosmički program, raketni program i sl. Radi se o futurističkom borbeno-taktičkom kompleksu opreme vojnika budućnosti „Ratnik 3“, koji će ruskom vojniku, nepobedivom vitezu, podariti nove tehničke mogućnosti prilagođene njegovom potencijalu. U narednom delu teksta predstavljamo osnovne komponente ovog kompleksa, koje se iz razumljivih razloga nalaze pod određenim velom tajne. Od dostupnih elemenata izdvajamo sledeće:
Balistički šlem kao pilotska kaciga Jedan od osnovnih elemenata novog koncepta vojnika budućnosti „Ratnik 3“ predstavlja balistički šlem koji će imati elektronski sistem nišanjenja na svom viziru. Nešto slično imamo kod pilota na lovačkim aparatima. Ovakva LCD tehnologija će omogućavati obradu i prenos velikog broja informacija koje su vezane za neposrednu borbu. Na primer, kada vojnik uoči neprijateljsku vatrenu tačku, on je može „selektovati“ i na taj način učiniti vidljivom svojim saborcima u borbi, ali i komando-štabnom centru koji sprovodi operacije. Sve ovo će znatno pojednostaviti i ubrzati sposobnost likvidacije neprijatelja (mrežnocentrični borbeni sistem) u odnosu na dosadašnju tehnologiju međusobne komunikacije, koja se oslanjala isključivo na radio-vezu tipa „neprijatelj se nalazi levo 150, napred 120“ i sl.
Poznato je i da vojnici ne mogu duže vreme da nose balistički šlem zbog njegove težine ali i visoke temperature koja se stvara usled atmosferskih uslova ali i psihofizičkog naprezanja tokom bitke. Za povećanje komfora prilikom nošenja, ruski konstruktori su napravili šlem koji će u svim, pa i najekstremnijim uslovima, zadržati stabilne mikroklimatske uslove za konstanto nošenje.
Integrisana senzorika će pratiti fizičko stanje vojnika, i preko komunikacione opreme prenositi precizne koordinate svakog borca do nivoa najmanje taktičke formacije - pešadijskog odeljenja. Ovo će radikalno ubrzati i sposobnost ukazivanja eventualne medicinske pomoći pogođenim vojnicima, kao i njihovo brzo izvlačenje iz borbe.
Pored ovih elemenata, LCD vizir će biti opremljen i laserskim indikatorom što će povećati preciznost vatre po neprijatelju, kao i omogućiti neposredno navođenje artiljerije i lovačko-bombarderske avijacije po selektovanom cilju.
Egzo-skeletna struktura ojačana neprobojnom balističkom zaštitom Pored ovoga, u komplet perspektivne opreme vojnika budućnosti „Ratnik 3“ ulazi i najnovija tehnologija koja povećava ukupne fizičke sposobnosti vojnika. Radi se o egzoskeletu koji će vojnicima davati nadljudsku snagu, izdržljivost i fleksibilnost. Ova tehnologija će omogućiti vojnicima da savladaju nepremostive prepreke, da prenose težine koje su do sada bile nepojmljive itd. Odlikovaće ga jednostavnost upotrebe i visok stepen otpornosti.
Izvor: YouTube screenshot/mы pokažem novosti / Slobodan Đukić
Iako su ruski konstruktori za potrebe vojnika budućnosti razvili jednu od najboljih balističkih ploča na svetu (prema stepenu zaštite, ruski pancir predviđen za borbeno-taktički kompleks „Ratnik“, spada u kategoriju 5-6) za njega je već spremna modifikacija, koja će uključivati dodatnu zaštitu vrata, ruku i nogu od streljačke municije i parčadi granata. Za izradu balističke zaštite korištena je najsavremenija tehnologija zasnovana na kompozitnim materijalima (kombinacija keramike i visokomolekularnog polietilena). Odlikovaće je veoma velika fleksibilnost i mala masa, tako da vojnik uopšte neće imati osećaj dodatnog opterećenja i povećanih gabarita opreme, koja je limitirajući faktor u borbi.
„Ratnik“ je nevidljiv za radare i savremena elektro-optička sredstva Konačno, u ruski borbeno-taktički kompleks (skr. btk u nastavku teksta) vojnika budućnosti „Ratnik 3“, ulaze i savremene komponente naprednog maskiranja, koje će obezbediti visok nivo termooptičke nevidljivosti. Ovu komponentu veoma ubrzano razvija naučno-tehnička katedra na Saratovskom univerzitetu, i prema poslednjim pokazateljima ona obezbeđuje apsolutnu nevidljivost za sva sredstva izviđanja koja se trenutno nalaze u operativnoj upotrebi.
Oprema „Ratnik“ treće generacije u najavi
Reč je o tehnologiji izrade platna na principima nanotehnologije, koja materijalu obezbeđuje visok stepen apsorbcije i rasejavanja radio-talasa.

Pored toga, tu se nalazi i tkanina koja ima efekat vodoneprorusne membrane koja je izuzetno važan element u širokom dijapazonu spoljnih temperatura i atmosferskih prilika (kiša, sneg, vetar).
Pored svega pomenutog, treba istaći da će napredni btk vojnika budućnosti „Ratnik 3“ u svoj sastav uključivati termoviziju i pribor noćnog osmatranja, najsavremenija sredstva veze i još najmanje desetak pomoćnih komponenti koje su neophodne vojniku u borbi. Oprema će u svom punom kapacitetu biti modularna, tj. ona će se moći prilagođavati u zavisnosti od specifičnosti borbenog zadatka. Osnovna pretpostavka je da će ovakav tip opreme svetlo dana ugledati tek kroz 10-15 godina. Treba napomenuti i to da btk „Ratnik 2“ još nije ušao u serijsku proizvodnju, te da se to ne očekuje pre 2020. godine. Međutim, nema nikakve sumnje da će zahvaljujući ogromnom inovativnom potencijalu ruskih naučnika, ali i neophodnim iskustvima koja će se tek prikupljati u fazi eksloatacije btk „Ratnik 2“, naredna generacija btk „Ratnik 3“, zasigurno biti u samom svetskom vrhu, kada je u pitanju segment vrhunske opreme vojnika pešadinca.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.