Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat u Južnoj Osetiji: Savet bezbednosti nikako do zajedničkog saopštenja

UJEDINJENE NACIJE - Članice Saveta bezbednosti UN, ni posle trećeg sastanka, nisu uspele da se usaglase o tekstu apela za prekid vatre u Južnoj Osetiji, saopšteno je danas u Njujorku.

"Došli smo do zaključka da je teško, skoro nemoguće pronaći zajednički teren za izdavanje deklaracije", izjavio je novinarima belgijski ambasador u UN Žan Grol.

Grol je rekao da je sada očigledno da se konflikt proširio i na druge gruzijske regione, pre svega Abhaziju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << autonomnu oblast koja se nalazi na zapadu Gruzije na obodu Crnog mora.

Najavljeno je da će u narednim satima biti izdato saopštenje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Čurkin: Vraćanje na stanje pre sukoba

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin ponovio je zahtev da Gruzija povuče svoje oružane snage iz Južne Osetije, regiona koji, otkako je proglasio svoju nezavisnost od Gruzije 1992. godine, ima podršku Moskve. "Jedino rešenje jeste da se vratimo na stanje pre sukoba i odatle ponovo sagledamo opcije", dodao je Čurkin.

On je dodao da Rusija neće povući svoje mirovne snage koje su prisutne u Gruziji od 1992. godine. "Većina stanovnika Južne Osetije su ruski državljani i jedini način da se prekine masakr koji se trenutno događa jeste da se gruzijske vojne snage povuku", ocenio je Čurkin.

Sakašvili: Hoćemo da pregovaramo

Gruzijski predsednik Mihail Sakšvili je u subotu izjavio da je Gruzija spremna na prekid vatre, ukoliko Rusija okonča bombardovanje, prenosi Si-En-Em.

Kako je naveo jedan neimenovani američki zvaničnik, Gruzija, pored Rusije, takođe snosi odgovornost u ovom konfliktu.

Većina diplomata UN je navela da bi Rusija, koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti, mogla da pusti da se razgovori na ovu temu oduže, kako bi dala dovoljno vremena svojim snagama da izbace gruzijske trupe iz Južne Osetije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.