Rat u Iranu znači nestašicu nafte

Izvor: B92, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rat u Iranu znači nestašicu nafte"

Moskva, Teheran -- Sergej Lavrov kaže da bi zemlje Zapada imale problema u snabdevanju naftom u slučaju rata sa Iranom. Vojna parada u Teheranu.

"To je ključna oblast za snabdevanje naftom za većinu zapadnih zemalja i svaka nestašica u tom smislu izazvala bi ozbiljne krize", rekao je šef ruske diplomatije u intervjuu državnoj televiziji "Rusija".

Rat bi takođe izazvao veliki "talas izbeglica" poreklom iz Azerbejdžana u Rusiju koja sa tom zemljom nema zaštićenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granicu, što je, takođe, problem", rekao je Lavrov.

On je istovremeno pozvao Iran da "na konstruktivan način odgovori na zahteve međunarodne zajednice" i promeni stav prema Izraelu.

"Apsolutno je neprihvatljivo da se za jednu državu kaže da nema prava da postoji. Mislim na Izrael. Iranci moraju da shvate da takve izjave ne privlače saveznike", rekao je Lavrov.

Rusija kao i Kina, još jedna stalna članica Saveta bezbednosti UN, usprotivila se "neprestanim pretnjama" vojnom intervencijom u Iranu.

"Sankcije neće sprečiti razvoj Irana"

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je u govoru na vojnoj paradi da sankcije neće sprečiti Iran da razvija svoj nuklearni program dan pošto su vodeće zapadne zemlje rekle da su imale "konstruktivne razgovore" o novim kaznenim merama Ujedinjenih nacija protiv Irana.

"Varaju se oni koji misle da će upotrebom tako zastarelih sredstava kao što je psihološki rat i ekonomske sankcije da zaustave napredak Iranske nacije", rekao je Ahmadinedzad.

Iran je u sukobu sa Zapadom oko svojih nuklearnih planova. SAD, koje tvrde da Iran pokušava da napravi atomsku bombu, su rekle da žele diplomatsko rešenje tog pitanja ali nisu isključile vojnu akciju ako to ne uspe.

Iranski zvaničnici tvrde da je njihov nuklearni program samo za mirnodopske svrhe i zapretili su da će uzvratiti napadom na američke pozicije na Bliskom istoku ako Iran bude napadnut.

Na paradi, koja beleži godišnjicu Iračko-Iranskog rata (1980-1988) prikazana je nova raketa zvana Gadr (moć), dometa od 1.800 kilometara koja može da dosegne do Izraela i američkih vojnih baza u regionu, javljaju agencije.

Raketa Gadr, je pobojšan model rakete Šahab-3 dometa 1,300 kilometara koja je takođe prikazana na paradi.

Za razliku od prethodnih godina, na paradi ove godine mogli su se videti brojni antiamerički i antiizraelski natpisi kao što su "Smrt Izraelu, "Smrt Americi" ili "Ni jedan Iranac, ni jedan musliman neće priznati postojanje Izraela", navodi agencija AFP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.