Rat se širi? Razorne posledice

Izvor: B92, 29.Dec.2023, 21:05

Rat se širi? "Razorne posledice"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš "ozbiljno je zabrinut" zbog mogućnosti prelivanja sukoba u Gazi na ostatak regiona, saopštio je danas njegov portparol.

"Kako se neprijateljstva između Izraela i Hamasa i drugih grupa u Gazi intenziviraju, generalni sekretar je i dalje ozbiljno zabrinut zbog daljeg prelivanja ovog sukoba, koji bi mogao da ima razorne posledice po ceo region", navodi se u saopštenju i dodaje da, što duže bude trajao, postoji rizik od širenja sukoba. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ističe se i da je došlo do eskalacije situacije na Zapadnoj obali koja uključuje "intenziviranje operacija izraelskih snaga bezbednosti, veliki broj smrtnih slučajeva, nasilje naseljenika i napade Palestinaca na Izraelce".

Pored toga, navodi se da rizik od širenja sukoba postoji i zbog svakodnevne razmene vatre između Izraela i Libana.

"Generalni sekretar poziva sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i preduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija u regionu", stoji u saopštenju i dodaje da su neophodni hitan humanitarni prekid vatre i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.