Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rat protiv terorizma kao izgovor"

London -- Pakistan, Turska i Izrael koriste rat protiv terorizma kao izgovor za obračun s manjinama, navodi grupa za prava manjina.

Izveštaj "Stanje manjina u svetu 2007", koji je objavila Međunarodna grupa za prava manjina, izdvaja Pakistan, Tursku i Izrael, kao zemlje čije su vlasti 2006. sprovodile "pojačanu represiju protiv određenih etničkih zajednica".

"Neke vlade u svetu misle da, ako su saveznici SAD, imaju pravo da rade neke stvari protiv manjinskih zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutar svojih granica", kaže Išbel Mateson, predstavnica organizacije čije je sedište u Londonu.

"Smatram da je to neprihvatljivo i da bi SAD trebalo da toga budu svesne i to osude. Nažalost, mislim da one to ne čine", dodala je ona na konferenciji za novinare.

Pakistan se našao na 8. mestu liste zemalja čije su manjine najugroženije. U izveštaju se navodi da vlasti Islamabada ugnjetavaju Baludže, Paštune, Sinde, Mohadžire, hinduiste i muslimansku sektu Ahmadi.

Turska je na 39. mestu zbog načina na koji se odnosi prema Kurdima i Romima, a Izrael je na 54. mestu zbog odnosa prema Palestincima u pojasu Gaze i u Zapadnoj obali i prema izraelskim Palestincima.

"Nastavlja se debata o tome da li je 'rat protiv terorizma' učinio svet boljim mestom za Zapad, ali ga je zasigurno učinio opasnim mestom za manjine", rekao je Mark Latimer, direktor Međunarodne grupe za prava manjina.

U izveštaju se navodi i da je rat protiv terorizma doveo do islamofobije širom Evrope. Neke vlade su, piše u dokumentu, donele zakone koji uskraćuju neka prava svim stanovnicima, ali se posebno odnose na muslimanske zajednice.

Somalija, Irak, Sudan, Avganistan, Mjanmar, Kongo, Nigerija, Pakistan, Angola i Rusija su zemlje koje su u izveštaju izdvojene kao one u kojima su manjine najugroženije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.