Rat protiv Irana ne bez Kongresa

Izvor: B92, 15.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rat protiv Irana ne bez Kongresa"

Vašington -- Hilari Klinton upozorila predsednika Džordža Buša da ne preduzima nikakvu vojnu akciju u Iranu bez odobrenja Kongresa.

"Ako administracija veruje da je upotreba sile protiv Irana neophodna, predsednik mora da se obrati Kongresu i da od njega traži odobrenje za to", rekla je ona. U novoj izjavi Džordž Buš je morao da objašnjava zašto ne namerava da napadne Iran iako postoje podaci da ta zemlja pokušava da napravi nuklearno oružje, dok je sa takvim podacima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su se pokazali kao pogrešni, krenuo u rat u Iraku.

Inače, bivša prva dama SAD glasala je 2002. kao član Komiteta za vojsku da se Bušu da ovlašćenje za upotrebu oružanih snaga u Iraku, što je jedna od njenih odluka koju joj neki od demokrata i danas zameraju.

Klintonova je jedna od kandidatkinja Demokratske stranke za predsednika SAD. Ona, uz republikanskog kandidata Rudija Đulijanija, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, vodi ispred ostalih kandidata za predsednika Amerike.

Hilari Klinton, koja je sada senator iz Njujorka, u međuvremenu je postala otvoreni kritičar rata u Iraku i politike aktuelnog predsednika Buša.

"Bila bi greška istorijskih razmera ako bi administracija pomislila da je rezolucija iz 2002, kojom se odobrava upotreba sile protiv Iraka, blanko ček za upotrebu sile protiv Irana bez odobrenja Kongresa", kazala je Klintonova.

Njen govor u Senatu reakcija je na nedavnu Bušovu izjavu da je siguran da iranske vlasti snadbevaju oružjem pobunjenike u Iraku koji se bore protiv američkih trupa, mada ne može da dokaže da je takvu aktivnost odobrio vrh vlasti u Teheranu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.