Izvor: B92, 16.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rat protiv Iraka neizbežan"

Hjuston -- Direktor teksaškog analitičkog centra "Stratfor" Džordž Fridmen u razgovoru za Radio B92 je izjavio da je rat protiv Iraka neizbežan i da bi mogao da usledi u naredna 2 meseca. "Verovatnoća američkog vojnog napada na Irak u narednih šezdeset dana je izuzetno velika. Do njega će sigurno doći, osim ako se nešto ne dogodi u Bagdadu, što bi takav kurs promenilo. Kada to kažem, mislim na povlačenje Sadama Huseina sa vlasti, njegov odlazak u egzil i stvaranje potpuno nove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade koja bi, sa američke tačke gledišta, bila poželjna. Ako do toga ne dođe, očekujem da će rat početi i da će svakako podrazumevati kopnenu invaziju", kaže on.

Posle operacije "Pustinjska oluja" 1991, u Kuvajtu su stacionirani vojni kampovi, u kojima se sada odvija okosnica američkih priprema vojne invazije na Irak. Kamerman televizije Rojters, koji je trenutno u Kuvajtu, Beograđanin Feđa Drulović, je na terenu i snima manevre američkih specijalaca. "nalazim se na oko 6 kilometara od granice sa Irakom, sa američkim trupama. Oni su napravili bazu koja izgleda kao mali grad. U pitanju je simulacija bliske borbe, koriste se razne vrste naoružanja. Angažovane su specijalne snage, jako su utrenirani i u slučaju rata Iračani će se suočiti sa ozbiljnim neprijateljem", kaže on.

Opširniji izveštaj o pripremama rata protiv Iraka u "Kažiprstu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.