Rastu tenzije u SAD,  devetnaestogodišnjak ubijen tokom protesta u Detroitu

Izvor: RTS, 30.Maj.2020, 10:33

Rastu tenzije u SAD, devetnaestogodišnjak ubijen tokom protesta u Detroitu

U Detroitu je tokom protesta, koji je održani zbog nasilne smrti Džordža Flojda, upucan jedan devetnaestogodišnjak, potvrdila je policija u tom gradu.
Devetnaestogodišnji mladić smrtno je upucan usred sinoćnih protesta u Detroitu, a vlasti tragaju za osumnjičenim, saopštila je policija.

Pucnjava se dogodila oko 23.30 kada se osumnjičeni u sivom automobili marke "dodž durang" dovezao na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesto protesta i ispalio više hitaca ka okupljenoj masi, navodi se u saopštenju policije.
Policija je saopštila da je nakon pucnjave osumnjičeni pobegao a da se okolnosti pucanja i motiv još istražuju.
Pogođeni mladić je odvezen u bolnicu gde je od zadobijenih povreda preminuo. 
Šef policije Detroita Džejms Kreg rekao je da velika većina demonstranata mirno protestvuje, ali je nekoliko policijskih vozila oštećeno, a jedan policajac je prevezen u bolnicu nakon što je pogođen kamenicom.
 
Kreg je rekao da je ljut zbog smrti Džordža Flojda kao i njegove kolege u policiji širom zemlje kao i da poštuje prava ljudi na protest.
"Ali neću stajati po strani i pustiti da mala manjina kriminalaca dođe ovde, napadne naše službenike i učini našu zajednicu nesigurnom", rekao je Kreg.
Talas protesta zbog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu proširio se širom Sjedinjenih Američkih Država u noći između petka i subote, praćen sukobima demonstranata i policije u Njujorku, Vašingtonu, Atlanti, Denveru i Kolambusu.
U Mineapolisu, u kojem je u poslednja tri dana zapaljeno oko 170 prodavnica i stambenih zgrada, lokalne vlasti uvele su policijski čas i na ulice izvele pripadnike Nacionalne garde, nadajući se da će ove mere, uz hapšenje policajca optuženog za ubistvo Džordža Flojda, uticati na smirivanje strasti.
Policajac Derek Čauvin će odgovarati za ubistvo pošto je punih osam minuta držao koleno na vratu Džordža Flojda, koji je, kako se vidi na snimku, pokušavao da dođe do daha govoreći da ne može da diše.
Smrt tamnoputog bivšeg srednjoškolskog košarkaša ponovo je u prvi plan izbacila rasne tenzije u SAD.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.