Izvor: S media, 01.Nov.2012, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj žrtava: Superoluja "Sendi" odnela 82 života

Broj žrtava oluje Sendi, najgore koja je u poslednjih nekoliko decenija pogodila istočnu obalu severnoameričkog kontinenta, porastao je na najmanje 82 pošto su prijavljeni novi smrtni slučajevi u Njujorku i Nju Džerziju.

Superoluja je u Njujorku odnela najmanje 34 života, saopštila je gradska policija, navodeći da je na Menhetnu stradalo troje, u Bruklinu sedam, u Kvinsu devet, a na Steten ajlendu 15 ljudi.

Policija savezne države Nju Džerzi navela je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je broj poginulih dostigao 12 i da spasioci i dalje pretražuju pogođena područja, preneo je Rojters.

U saveznoj državi Njujork je ukupno život izgubilo 42 ljudi, u Merilendu devet, u Pensilvaniji šest, Zapadnoj Virdžiniji pet, Konektikatu četvoro, Virdžiniji dvoje, dok je u Severnoj Karolini i u kanadskom gradu Torontu stradala po jedna osoba.

Njujork se vraća u normalu

Grad Njujork i severoistok SAD danas se polako vraćaju u normalu posle oluje "Sendi", koja je u ponedeljak pogodila obalu sa vetrovima brzine 130 kilometara na čas kao retka hibridna superoluja, koja je nastala spajanjem sa drugim olujnim sistemom.

Finansijska tržišta su ponovo otvorena, a njujorška berza, koja je prvi put od 1888. bila dva dana zatvorena zbog vremenskih uslova, radi pomoću agregata.

Pretrpani autobusi vozili su Njujorčane na posao pošto je metro zatvoren zbog toga što su poplavljeni tuneli.

Njujorški aerodromi "Džon F. Kenedi" i "Njuvark" ponovo su otvoreni posle otkazivanja više hiljada letova, zbog čega su putnici danima bili "zarobljeni" na aerodromima. Treći veliki aerodrom "LaGvardija" trebalo bi da bude otvoren danas, navode agencije.

To je bila najveća oluja koja je pogodila jednu oblast SAD u poslednjih nekoliko generacija. Ona je pre toga u formi uragana usmrtila 69 ljudi na Karibima.

"Sendi" će verovatno biti jedna od najskupljih oluja u američkoj istoriji. Jedna kompanija za procenu štete od katastrofa objavila je da je "Sendi" napravila štetu koja bi mogla iznositi 15 milijardi dolara.

(Tanjug)

Foto: AP/Beta

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.