Izvor: B92, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj zločina iz mržnje

Moskva -- U Rusiji u prva dva meseca 2007. najmanje 15 osoba ubijeno u zločinima iz nacionalističke mržnje.

To je tri puta više nego u istom periodu prošle godine, saopštili su aktivisti za zaštitu ljudskih prava. Galina Kozevnikova, na čelu centra Sova, za praćenje ksenofobije, rekla je da je u januaru i februaru ove godine 67 osoba povređeno u takvim zločinima, dok je za prva dva meseca 2006. taj broj bio 47.

Ona je predvidela novi porast ksenofobičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nasilja jer mu se, kako je rekla, ne pruža takoreći nikakav otpor.

Prema podacima centra Sova, u 2006. su 53 osobe poginule, a 400 ih je povređeno u zločinima iz mržnje prema pripadnicima drugih rasa i nacija.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da vlasti ne čine ništa ili ne čine dovoljno kako bi suzbile te zločine, koji se često klasifikuju kao lakši zločin od huliganstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.