Raste broj bankrota u Češkoj

Izvor: Blic, 04.Jan.2010, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj bankrota u Češkoj

U Češkoj je naglo porastao broj građana koji su bankrotirali i taj trend će se nastaviti, procenili su analitičari Češkog kreditnog biroa.

Prošle godine je 2.500 pojedinaca i 1.480 firmi proglasilo bankrotstvo, što je u prvom slučaju povećanje za čak 250, a u drugom za 42 odsto u odnosu na 2008. godinu. Istovremeno je broj zahteva za lični bankrot povećan za 137 odsto, na 3.933. U novembru 2009. je i broj zahteva podnetih u toku jednog meseca prvi put premašio cifru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 500. Broj zahteva za proglašenje bankrotstva firme lane je povećan na godišnjem nivou za 65 odsto, na 4.754.

Brži rast broja zahteva od broja proglašenja bankrota znači da se produžava vreme čekanja na rešavanje takvih zahteva, ukazali su analitičari kreditnog biroa. Oni su istakli da je za 2009. godinu bio karakterističan snažan rast ličnih bankrota i ralativno sporo povećanje broja bankrotstava firmi, što bi moglo da se nastavi i u ovoj godini.

U 2010. treba očekivati dalji rast bankrotstava, naročito ličnih, dok će se broj bankrotstava firmi povećati u prvoj polovini godine. Uticaj na to će imati sporo obnavljanje ekonomskog rasta kod glavnih inostranih poslovnih partnera, nastavak nepovoljnog rasta plata u Češkoj, nedovoljno otvaranje novih radnih mesta i nastavak rasta nezaposlenosti, procenili su analitičari ČB.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.