Raste antisemitizam u Evropi

Izvor: Deutsche Welle, 16.Sep.2014, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste antisemitizam u Evropi

U Evropi raste antisemitizam, upozoravaju jevrejski predstavnici koji su se okupili u Berlinu. Samo u Nemačkoj, kako navode, proteklih meseci je zabeleženo više od sto napada na Jevreje.

Jedan govornik prodorno upozorava na mnoge opasnosti za egzistenciju jevrejske zajednice u čitavom svetu. Uprkos tome, dvojica policajaca koji stoje ispred vrata kongresne dvorane u Berlinu deluju opušteno. Učesnike konferencije puštaju u dvoranu bez većih zadržavanja samo uz kratak pogled >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << na propusnice. Torbe ili laptop-računari ih mnogo ne interesuju. Jedna Izraelka sleže ramenima: „U Izraelu sam navikla na sasvim drugačiji tretman, ali možda je jednostavno ovaj hotel u centru Berlina dobro obezbeđen.“

Nacistički simboli na jevrejskim spomenicima u istočnoj Francuskoj – takve provokacije sve više zabrinjavaju Jevreje

Ta Izraelka je u Berlinu jer se tu početkom ove nedelje okupio upravni odbor Svetskog jevrejskog kongresa (WJC - World Jewish Congress), krovne jevrejske organizacije koja zastupa interese jevrejskih zajednica. Jedna od glavnih tema na Kongresu, kako stalno ističu govornici, jeste antisemitizam u Evropi koji je od poslednjeg rata u Pojasu Gaze „masivno porastao“, navodi Vivijan Vineman, kopredsedavjući Evropskog jevrejskog kongresa (European Jewish Congress Council). Vineman ukazuje na porast anti-jevrejskih stavova, naročito u Grčkoj, Poljskoj, Bugarskoj i Francuskoj. U Parizu, kaže Francuz Pol Rihter, stanje je već „sasvim loše“. Mnogi njegovi prijatelji, dodaje on, na ulici više uopšte ne nose jevrejske simbole ili kapice koje nose jevrejski muškarci.

Antisemitski grafiti u Berlinu

Ali i u Nemačkoj su, prema navodima Svetskog jevrejskog kongresa, učestali ispadi usmereni protiv Jevreja. Između aprila i jula ove godine registrovano je 159 antisemitskih incidenata, navodi Vineman. Poslednji se dogodio pre dan-dva. Prema navodima berlinske policije, u ponedeljak ujutro (15.9.) otkriveni su antisemitski grafiti na jednom jevrejskom spomeniku u Berlinu – nedaleko od hotela u kojem su se okupili predstavnici Svetskog jevrejskog kongresa. Možemo samo da spekulišemo ko je na spomenik napisao „Jevreji napolje“ i „Ubice beba“, objašnjava nama portparol policije. On dodaje da još nema nikakvih informacija koje bi dovele do počinilaca i navodi da ne može da kaže da li taj slučaj veze sa konferencijom Svetskog jevrejskog kongresa ili sa velikim demonstracijama protiv mržnje protiv Jevreja koje su održane u nedelju (14.9.) ispred Brandenburške kapije u Berlinu.

Samo retki se usuđuju da nose jevrejske simbole

Vineman govori o „zeleno-crno-crvenoj alijansi“ protiv Jevreja, a to su, po njemu, muslimani, kao i desni i levi radikali koji dele zajedničku anti-izraelsku ideologiju. „Ta alijansa je vidljivo antisemitski obojena.“ I na društvenim mrežama na internetu je, kaže Vineman, uočljiv značajan porast antisemitskih izjava. Pozitivno je, međutim, to da sada ima manje napada, kaže Vineman i dodaje da se situacija donekle poboljšala otkad su Izrael i Hamas dogovorili primirje.

Sarađivati sa umerenim muslimanima

Vineman se zalaže za veće približavanje umerenim muslimanskim grupama. „Muslimanske religijske vođe moramo da pridobijemo za to da u svojim zajednicama osude antisemitizam.“ Pozitivan primer za to jeste recimo fetva koju su izdali britanski muslimani protiv terorističke organizacije, samoproglašene „Islamske države“.

Kopredsedavjući Kongresu Robert Singer ukazuje i na druge opasnosti po Jevreje: desno ekstremne stranke koje u određenim evropskim zemljama jačaju, zatim radikalizacija islamskih grupa, Iran, ali i razvoj unutar jevrejske zajednice Singeru zadaju brige. On se žali na to da se mnogi mladi Jevreji sve manje interesuju za Izrael i žene se osobama druge vere van jevrejske zajednice.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.