Izvor: B92, 26.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast cena hrane u svetu

Beograd -- Svetski rast cena hrane, osim zemalja u Africi, pogađa i Južnu Ameriku. Predsednik Meksika Felipe Kalderon najavio je niz mera s tim u vezi.

Mere koje će Meksiko preduzeti u okviru "Programa za pomoć porodičnoj ekonomiji", obuhvataju i smanjenje carina za uvoz pšenice, kukuruza i pirinča u tu zemlju. Očekuje se, takođe, da će biti ukinute carine na azotna đubriva i hemijska sredstva neophodna za sopstvenu proizvodnju đubriva.

"Počećemo sa primenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvesnih mera kako bismo se izborili sa ovim svetskim fenomenom i kako bismo pomogli siromašnijem delu stanovništva. Cilj ovih mera jeste pomoć porodičnoj ekonomiji", rekao je Felipe Kalderon.

Kalderon za svetski porast cena hrane krivi drastičan rast cena energenata i veliku nestašicu hrane u Kini i Indiji.

U Argentini je stotine hiljada ljudi, uglavnom farmera, izašlo na ulice protestujući protiv visokih izvoznih carina, koje negativno utiču na poljoprivredni sektor u Argentini.

"Moramo da budemo u pripravnosti. Razgovaraćemo, to je sigurno, ali ako bude bilo potrebno, blokiraćemo puteve dok ne donesu odluke ukoliko se sadašnji problem sa carinama ne reši", kaže vođa farmera Eduardo Buzi.

Predsednica Argentine Kristina Fernandez, međutim, kaže da farmeri profitiraju usled skoka cena hrane na svetskom nivou i da bi ekstraprofit koji se ostvaruje trebalo podeliti siromašnima.

"Naši biznismeni ostvaruju prilično dobar profit od unutrašnjeg prometa. Postoji velika potražnja, ali i ponuda. Profit koji se ostvaruje veći je nego ikada do sad", rekla je Kristina Fernandez.

Argentina ostvaruje najveću zaradu kroz izvoz poljoprivrednih proizvoda, a carine na izvoz sojinog zrna porasle su čak za 45 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.