Izvor: B92, 14.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspad Belgije uživo

Antevrpen, Brisel -- Belgijska televizija izazvala šok u gledalištu jer je prikazala dvočasovni program o raspadu Belgije.

Frankofona televizija je u udarnom večernjem terminu javila da se odlukom flamanskog parlamenta, Flandrija, kao federalna jedinica u kojoj se govori holandski jezik, otcepila od valonskog dela Belgije i federalnog regiona Brisela. Televizija je prenela i da je belgijski kralj seo u avion i otišao u nepoznatom pravcu. Kasnije je objašnjeno da je reč o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << simulaciji raspada.

Na ekranu je prikazano i veliko slavlje u najvećem flamanskom gradu Antverpenu, s natpisom "Ovo nije fikcija", da bi se u dnu ekrana kasnije pojavila naznaka "Ovo je izmišljeno".

Posle dvočasovnog programa simulacije raspada Belgije voditelj je saopštio da je bilo mnogo onih koji su poverovali da se Flandrija otcepila, uključujući mnoge međunarodne političke i diplomatske krugove.

Emisija je i dalje trajala i razni stvarni i izmišljeni belgijski politički prvaci i parlamentarci su govorili kako vide mogući rasplet u belgijskoj državi, uključujući izjave da šest miliona Flamanaca ima pravo na otcepljenje, kao što je dopušteno i u slučaju republika SFRJ.

Kao najnoviji primer pomenuto je mirno odvajanje Crne Gore, a u intervjuima su tzv. flamanski poslanici i neki stvarni politički prvaci izjavljivali da je otcepljenje Flandrije izazvalo pravo oduševljenje u Kataloniji, Baskiji, Škotskoj i drugim delovima članica EU koje takođe žele da im bude priznato pravo na samoopredeljenje. Čak su pokazane i scene veselja u Barseloni i drugim gradovima u Evropi.

U pravom talasu burnih reagovanja televizijskih gledalaca, mišljenja su išla od toga da je prava sramota da prvi program državne televizije tako uznemiri i prevari građane, do ocene da takav šok zaslužuje situacija u zemlji, gde mnogi flamanski politički krugovi smatraju da Belgija ne treba da opstane kao država.

TV RTBF, koja je emitovala simulaciju raspada Belgije, objavila je da je 89 odsto gledalaca verovalo da je Belgija zaista prestala da postoji, sve dok se na ekranu nije pojavio natpis na kom je pisalo "Ovo je izmišljeno".

Televizija je tokom emisije primila 4.000 telefonskih poziva gledalaca i 21.000 SMS-poruka.

Političari osudili program

Iv Tiran, direktor vesti na RTBF-u, izjavio je da je do sada debata o odnosima dve federalne jedinice bila ograničena na akademske i političke krugove. "Želeli smo širu javnu debatu", rekao je on.

Međutim, belgijski politički lideri oštro su kritikovali državnu televiziju.

Portparol premijera Gija Verhofštata, Didije Seus, kaže da je emisija bila neukusna šala i dodao da je zadatak javnih glasila da javnost informišu na ispravan način, a ne da stvaraju zabunu, piše na sajtu RTBF-a.

Lider socijalista Elio di Rupo rekao je da je neprihvatljivo igrati se institucijama i stabilnošću zemlje i osudio emisiju. Ministar odbrane Andre Flao, takođe socijalista, ocenio je emisiju kao skandaloznu.

Partija MR je navela da je zaprepašćena što je tako osetljivo pitanje tretirano na neodgovoran način u vreme velike gledanosti. Predsednica Senata An-Mari Lizen je rekla da je emisija dovela do pometnje u inostranstvu.

"Mars napada"

Svojevremeno je jedna radio emisija imala sličan efekat na slušaoce. U SAD je 31. oktobra 1938. emitovana radio drama na osnovu teksta "Rat svetova" Herberta Džordža Velsa, u interpretaciji Orsona Velsa.

Mnogi slušaoci su, misleći da je reč o stvarnom napadu na planetu Zemlju, počeli da panično napuštaju kuće, a širom SAD je nastala prava histerija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.