Raskol u Australiji: Sveštenici da prijavljuju zlostavljače dece; Neefikasno i nepravedno

Izvor: B92, 30.Nov.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskol u Australiji: Sveštenici da prijavljuju zlostavljače dece; "Neefikasno i nepravedno"

Australijski advokati su se saglasili da se standardizuju zakoni za prisiljavanje sveštenika da prijavljuju zlostavljanje dece, otkrivena tokom ispovedanja.

To je potez koji bi mogao da proširi raskol između crkve i vlade.

Savezni i državni advokati složili su se o ključnim principima zakona koji se bavi najspornijim preporukama iz vladine istrage o zlostavljanju dece, prenosi Rojters.

Sveštenici po tom zakonu ne bi mogli da se pozivanju na "konfesionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privilegije" kako bi izbegli svedočenje protiv treće strane u krivičnom ili parničnom postupku.

Nadbiskup Mark Koleridž, predsednik Australijske konferencije katoličkih biskupa, rekao je da Katolička crkva podržava "nacionalno dosledne" zakone za zaštitu dece, ali da ne smatra da je uklanjanje pravne zaštite za "čin ispovesti" koristan i neophodan.

"Ukidanje zakonske zaštite bilo bi neefikasno, kontraproduktivno i nepravedno. Neefikasno je jer nasilnici ne bi tražili ispovedanje ako znaju da će biti prijavljeni njihovi prekršaji", piše u izjavi datoj Rojtersu.

Kako se navodi, na taj način bi bila izgubljena retka prilika da sveštenik savetuje nasilnike da se promene, a nepravedna jer sveštenik ne bi mogao pravno da se brani u optužbama protiv njega.

U 2017. godini, Australija je završila petogodišnju istragu o institucionalnom zlostavljanju dece, posle koje je doneto 122 preporuka među kojima je i ta da Australija uvede zakon koji primorava verske predstavnike da prijavljuju zlostavljanje dece.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Raskol u Australiji: Sveštenici da prijavljuju zlostavljače djece

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2019

Australijski advokati su se saglasili da se standardizuju zakoni za prisiljavanje sveštenika da prijavljuju zlostavljanje dece, otkrivena tokom ispovedanja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.