Ram Emanuel šef Obaminog kabineta

Izvor: B92, 06.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ram Emanuel šef Obaminog kabineta

Čikago, Vašington, Beograd, Bon -- Kopredsedavajući srpskog kokusa u Kongresu SAD, kongresmen iz Ilinoisa Ram Emanuel, prihvatio je ponudu da bude šef kabineta Baraka Obame u Beloj kući.

Reč je o prvom zvaničnom imenovanju u novoj administraciji, dva dana nakon izbora Baraka Obame za 44. predsednika SAD. Ram Emanuel je već radio u Beloj kući, kao politički savetnik nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona. Mesto šefa kabineta u Beloj kući smatra se jednim od najvažnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesta u američkoj administraciji.

Američki mediji javljaju da je Emanuel oklevao da prihvati tu funkciju.

"Kada sam bio u Beloj kući, nisam imao decu. Sada mi je poznata Bela kuća i imam decu. Imam porodicu", izjavio je Emanuel pre odluke.

Novi šef Obaminog kabineta poznat je kao jedan od demokrata koji je najprivrženiji partiji, i kao jedan od najžešćih protivnika republikanaca.

Zbog toga je među kolegama poznat kao "Rambo" ili "stranački pitbul".

Emanuel je takođe član Srpskog kokusa u američkom Kongresu od njegovog osnivanja 2004.

Cilj tog kokusa jeste da doprinese boljem razumevanju prilika u Srbiji i unapređenju odnosa i istorijskih veza Srbije i SAD, a Emanuel je zajedno sa republikancem Denom Bartonom izabran za kopredsedavajućeg.

Ram Emanuel bio je i predlagač ili koinicijator više rezolucija vezanih za Srbiju, kao što su rezolucija kojom se odaje počast ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću ili rezolucija kojom se osuđuje etničko nasilje na Kosovu.

Postoje i spekulacije ko bi mogao da dođe na čelo Ministarstva finansija, jednog od najvažnijih mesta u Vašingtonu. Pominju se bivši sekretar Lorens Samers, bivši predsedavajući Federalnim rezervama Pol Volker i predsednik Njujorške banke federalnih rezervi Timoti Gajtner.

Rajsova ponosna na Obamu

Američka državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je sinoć da je izbor Baraka Obame za predsednika SAD čini ponosnom kao Amerikanku afričkog porekla.

"Kao Amerikanka afričkog porekla posebno sam ponosna, jer je ova zemlja prošla dug put u prevladavanju rana i nastojanja da rasa više ne bude faktor u našim životima", rekla je Rajsova u razgovoru sa novinarima u Stejt departmentu.

Ko god, međutim, dođe na to mesto, suočiće se sa upravljanjem i raspoređivanjem paketa od 700 milijardi dolara pomoći američkoj ekonomiji, kao i sa neophodnim reformama koje će sprečiti ponavljanje slične ekonomske krize koja trenutno potresa SAD i ostatak sveta.

Za mesto državnog sekretara pominju se demokratski senator iz Masačusetsa Džon Keri, bivši diplomata Ričard Holbruk, odlazeći republikanski senator Čak Hejgel i bivši demokratski senator iz Džordžije Sem Nan.

Bivša dva savetnika nekadašnjeg predsednika Bila Klintona najverovatniji su kandidati za mesto savetnika za nacionalnu bezbednost - Džejms Stajnberg i Suzan Rajs.

Spekuliše se da će Obama verovatno zadržati Roberta Gejtsa na mestu sekretara za odbranu.

On je već okupio tranzicioni tim i njegovi saradnici "ubrzano rade na popunjavanju ekonomskih, kao i timova za unutrašnja pitanja", rekao je jedan izvor iz redova Demokratske stranke.

Obama će 20. januara preuzeti predsedničku dužnost u Beloj kući, do kada ima još samo 11 nedelja da se pripremi za sve izazove američke unutrašnje i spoljne politike.

Bivši vladini činovnici i politikolozi smatraju da su ovako rane pripreme Obame i mudre i neophodne, jer ga pored velikih ekonomskih problema na unutrašnjoj sceni, čekaju i dva rata - u Avganistanu i Iraku.

Sam Obama je rekao da ima "neke prilično dobre ideje" za ljude koje će postaviti na najviše državne položaje, kao i da će "apsolutno" uključiti republikance u svoj kabinet.

Obama dobija obaveštajne podatke

Visoki zvaničnici američke obaveštajne službe počinju izuzetno poverljive brifinge sa novoizabranim predsednikom SAD Barakom Obamom.

Brifinzi obično traju 45 minuta do sat vremena, ali se očekuje da će današnji trajati duže. Obama će dobiti podatke u koje do sada nije imao uvid ni kao senator.

Zvaničnik američke tajne službe rekao je da će i novoizabrani potpredsednik SAD Džo Bajden, ove nedelje početi da dobija izveštaje. Radi se pre svega o podacima Centralne obaveštajne službe (CIA).

Vejvoda: Ista politika prema Balkanu

Spoljnopolitički analitičar Ivan Vejvoda ocenio je danas da izbor Baraka Obame za predsednika SAD neće dovesti do promene američke politike prema Balkanu, koji je veoma nisko na lestvici prioriteta SAD.

"Ključna promena biće relaksacija odnosa u svetu, drugačiji stil i pokušaj ponovnog uspostavljanja ugleda SAD nakon urušavanja pod Bušovom administracijom, jer je Obama najavio dijaloški metod i razgovore i sa onima sa kojima se Amerika ne slaže", rekao je Vejvoda agenciji Beta.

Vejvoda je dodao da će Balkan "uglavnom biti prepušten EU", pošto je Balkan deo Evrope, a SAD će biti jedan od saigrača u procesu priključivanja balkanskih zemalja EU.

Povodom navoda da je Obama mesto šefa kabineta ponudio kongresmenu Ramu Emanuelu, koji je član srpskog kokusa u Kongresu SAD, Vejvoda je rekao da je to "sigurno pozitivno" i podsetio da srpski kokus obuhvata veliki broj senatora i kongresmena, ali da bi trebalo sačekati kakva će biti "kompozicija Obaminog tima".

"Ne očekujem da će Ričard Holbruk imati nikakav značajniji položaj u novoj administraciji, on je deo šireg tima spoljnopolitičkih savetnika i mislim da će Obama ići na stvaranje vladinog kabineta koji je sveobuhvatan i prelazi partijske linije. Ne vidim ni (generala u penziji) Veslija Klarka", rekao je Vejvoda.

Vejvoda je naveo da je izbor Obame za predsednika SAD veliki događaj za ceo svet i ocenio da će se neke promene koje je najavio obistiniti, prvenstveno one u unutrašnjoj politici SAD, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, rastuću nezaposlenost i pad proizvodnje.

Server: Balkan pri dnu liste Baraka Obame

Potpredsednik Američkog inistituta za mir Danijel Server izjavio je za Dojče vele da će Balkan biti pri dnu liste prioriteta administracije novog američkog predsednika Baraka Obame.

"Promena u američkoj spoljnoj politici će biti, ali pre svega kada je reč o svetskoj finansijskoj krizi, kao i Avganistanu, Iranu, Iraku i Severnoj Koreji. To praktično znači da će Sjedinjene Američke Države probleme Balkana u najvećoj mogućoj meri prepustiti Evropskoj uniji", rekao je Server.

On je ukazao da "ima ljudi u Demokratskoj stranci SAD bliskih Obami, kao recimo Ričard Holbruk, koji se zalažu za to da se Srbiji ne dozvoli ulazak u EU bez rešenog pitanja Kosova", ali, kaže Server, "još je rano govoriti o tome da li će to biti politika američka administracije".

Govoreći o rezultatima politike administracije Džordža Buša prema Balkanu, Server je ukazao na to da Kosovo nije priznalo onoliko država koliko se očekivalo, da misija Euleks nije raspoređena na celoj teritoriji Kosova, da postoji rizik od podele Kosova, kao i problemi u Bosni i Hercegovini.

Ipak, kaže Server, "Bosna i dalje postoji, Kosovo je nezavisno, i ceo region je na putu ka Evropskoj uniji".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama ponudio mesto šefa kabineta kongresmenu iz Ilinoisa

Izvor: Kurir, 06.Nov.2008

ČIKAGO, 5. novembra 2008. (Beta-Rojters) - Novoizabrani američki predsednik Barak Obama ponudio je kongresmenu iz Ilinoisa Ramu Emanuelu mesto šefa svog kabineta u Beloj kući. Izvori su rekli da je Obama to mesto ponudio Emanuelu (48), poslaniku Demokratske stranke poznatom po tvrdokornom stilu,...

Nastavak na Kurir...

Šef Obaminog kabineta, član Srpskog kokusa

Izvor: RTS, 06.Nov.2008

Kongresmen iz Ilinoisa Ram Emanuel budući šef kabineta novog američkog predsednika Baraka Obame. Član je Srpskog kokusa u američkom Kongresu od njegovog osnivanja. .Nepuna 24 sata posle pobede, u jeku priprema za ulazak u Belu kuću 20. januara, Barak...

Nastavak na RTS...

Ram Emanuel prihvatio mesto šefa Obaminog kabineta

Izvor: Kurir, 06.Nov.2008

VAŠINGTON, 6. novembra 2008. (Beta) - Kongresmen iz Ilinoisa Ram Emanuel prihvatio je da bude šef kabineta novog predsednika SAD Baraka Obame u Beloj kući, javljaju večeras agencije. Reč je o prvom zvaničnom imenovanju u novoj administraciji, dva dana nakon izbora Baraka Obame za 44. predsednika...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.