Raketni kompleks „Bulava“: vreme je da se uzme u naoružanje

Izvor: Vostok.rs, 30.Dec.2011, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketni kompleks „Bulava“: vreme je da se uzme u naoružanje

30.12.2011. -

Godina na izmaku je predstavljala prekretnicu u realizaciji najambicioznijeg ruskog vojnog projekta „Bulava-Borej". Dugogodišnji program ispitivanja strateškog raketnog kompleksa morskog baziranja je završen, kompleks će biti primljen u naoružanje.

Ujedno, u naoružanje će biti primljen i civilni nosač „Bulave" – strateški podvodni nosač raketa „Jurij Dolgoruki". Izrada rakete se odvijala od 1998. godine, a prvo puštanje u pogon >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je bilo 2004. godine. U celini, od 18 lansiranja 11 je proglašeno za uspešno. 2011. godine „Jurij Dolgoruki" je prvi put ispalio „Bulavu", a u decembru je uspešno ostvario plotunsko ispaljivanje, koje je trebalo da bude odlučujuće za uzimanje ovog kompleksa u naoružanje RM Rusije. U celini, projekat je se pokazao kao izuzetno uspešan, smatra glavni urednik časopisa „Narodna odbrana" Igor Korotčenko:

Bez obzira na pojedinačne neuspehe u početnoj etapi, sva kasnija lansiranja su se završila uspešno, uključujući lansiranje na maksimalnu daljinu u akvatorijum Tihog okeana, kao i plotunsko ispaljivanje dve rakete. Imajući u vidu da se kod nas pitanje modernizacije i zamene postojećih podmornica strateške namene postavlja prilično oštro, pošto su sve one građene još za vreme Sovjetskog Saveza „Bulava" je krajnje važan i potreban projekat za rusku Ratnu mornaricu.

Raketu je konstruisao Moskovski institut za termičku tehniku imajući u vidu najnovije tenencije u oblasti izgradnje raketa na čvrsto gorivo. Ona može da ponese od šest do deset hipersoničnih nuklearnih blokova individualnog navođenja, ističe Igor Korotčenko:

Raketa poseduje poboljšane karakteristike za savladavanje protivraketnog zaustavljanja. Kako onih elemenata, koji se danas razvijaju u SAD, tako i uzimajući u obzir pojavu novih savršenijih sistema protivraketne borbe. Sama „Bulava" je praktično neranjiva.

U etapi realizacije zadatka leta borbeni blokovi se zahvaljujući individualnom manevrisanju na završnom delu trajektorije mogu usmeriti i stvoriti situaciju neodređenosti za komplekse zaustavljanja, ističe stručnjak. Borbeni blokovi se opremaju velikim brojem lažnih ciljeva, što povećava neranjivost „Bulave" za sisteme PRO. U oceni mogućnosti novog raketnog kompleksa u prevladavanju PRO optimista je i stručnjak Instituta ze političku i vojnu analizu Aleksandar Hramčihin:

Po mom mišljenju, svaka PRO u principu nije problem ne samo za „Bulavu", već ni za sve postojeće rakete.

Ukupno treba da bude napravljeno sedam atomskih podmornica „Borej" i „Borej-A", opremljenih najnovijim raketama. Po mišljenju stručnjaka, s uzimanjem u naoružanje kompleksa „Bulava" Rusija potvrđuje stabilnost svog statusa nuklearne države. Ovo omogućava održavanje strateškog pariteta, kako sa SAD, tako i s drugim zemljama-članicama nuklearnog kluba.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.