Rajsova za prekid nasilja u Gruziji

Izvor: B92, 10.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajsova za prekid nasilja u Gruziji

Kondoliza Rajs (FoNet)

Tbilisi -- Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs pozvala je na prekid nasilja i razvoj demokratije u Gruziji.

"Nasilje mora da prestane", rekla je novinarima Rajsova nakon sastanka s gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem. "Veoma je važno da sve strane odbace nasilje kao opciju", dodala je američka sekretarka.

Rajsova, koja se u Tbilisiju sastala i sa vođama opozicije, založila se za razvoj demokratije u Gruziji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Demokratija je apsolutno neophodna, ne zato što su ljudska bića savršena, već upravo zato što su nesavršena", rekla je američka sekretarka koja se od juče nalazi u poseti toj bivšoj sovjetskoj republici koja je postala jedan od ključnih saveznika SAD.

U tom kontekstu, Rajsova je rekla da vlasti u Tbilisiju imaju punu podršku Vašingtona. Gruzija planira da uđe i u NATO, što je korak koji izaziva nezadovoljstvo Rusije, koja podržava pobunjeničke akcije Južne Osetije i Abhazije.

Rusija ne priznaje jurisdikciju Gruzije u Južnoj Osetiji i Abhaziji, izjavio je danas gruzijski predsednik Mihail Sakašvili nakon susreta sa Kondolizom Rajs.

Prema rečima Sakašvilija, Moskva neskriveno govori da su njeni potezi prema konfliktnim regionima reakcija na gruzijske težnje da uđe u NATO, kao i na širenje zapadne vojne alijanse, na nezavisnost Kosova i otvorene poruke SAD da imaju interese u regionu.

Separatističke oblasti Južna Osetija i Abhazija otcepile su se od Gruzije u ratovima koji su vođeni 90-ih godina. SAD i Rusija nadmeću se za uticaj u južnom Kavkazu, koji se graniči sa Turskom i Iranom i gde se nalazi glavni naftovod iz Azije ka Evropi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rice: Nasilje u Gruziji mora prestati

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jul.2008

Američka držvna tajnica Condoleezza Rice koja boravi u posjetu  Tbilisiju, pozvala je danas na prekid nasilja u regiji  i razvoj demokracije u Gruziji. Državna tajnica koja se sastala i sa predsjednikom države Mikhailom Sakashvilijem i pred ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Rajsova obećala pomoć Gruziji, Moskva upozorava

Izvor: RTS, 10.Jul.2008

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs obećala je Gruziji puno podršku Vašingtona u procesu "razvoja demokratije", dan nakon što je Moskva optuđila vlasti u Tbilisiju za "podsticanje nasilja." .Rajsova je, tokom posete Tbilisiju, pozvala na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.