Rajs: SAD uznemirava koncentracija moći u Kremlju

Izvor: Blic, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajs: SAD uznemirava koncentracija moći u Kremlju

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs izjavila je danas, uoči posete Moskvi, da je zabrinuta zbog koncetracije moći u Kremlju, kao i da odnosi SAD i Rusije prolaze kroz "težak period".

SAD su u sporu sa Rusijom zbog niza pitanja, uključujući američke planove za postavljenje protivraketnog odbrambenog sistema u srednjoj Evropi, budućeg statusa Kosova, kao i ljudskih prava. Govoreći u podkomitetu Senata za spoljnu politiku, državna sekretarka, koja u nedelju putuje u Moskvu, ocenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da je odnos sa Rusijom kao i svak odnos, komplikovan.

Kondoliza Rajs u obraćanju članovima potkomiteta nije spomenula raketni štit, koji će najverovatnije sledeće nedelje biti tema razgovora u Moskvi, ali je kritikovala Rusiju zbog zaustavljanja reformi. Ona je rekla da su "svi u svetu, u Evropi i SAD, veoma zabrinuti" zbog unutrašnje politike Rusije poslednjih godina i pritom dodala da je posebno problematična koncentracija moći u Kremlju. Prema njenim rečima, za Rusiju su problematični odnosi SAD sa njenim susedima, poput Gruzije i Ukrajine.

- Pokušali smo da ubedimo Ruse da pojava demokratije na njenim granicama - bilo da je to Gruzija bilo Ukrajina - neće biti problem, rekla je Kondoliza Rajs i dodala da će SAD i dalje imati dobre i zdrave odnose sa tim zemljama.

Državna sekretarka je ocenila da dve supersile dobro sarađuju u pogledu Irana i Severne Koreje i da pokušavaju zajedničkim delovanjem u UN da zaustave te zemlje u nastojanju da razviju nuklearne progrsam, ali i dodala da u drugim pitanjima odnos dve zemlje prolazi kroz "težak period". Mnogi u Rusiji, pak, sumnjanju u nastojanja SAD da prošire demokratiju u bivše socijalističke zemlje i da zapravo svojim delovanjem šire američku sferu uticaja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.