Rajs: Nema novog hladnog rata između Rusije i SAD

Izvor: Blic, 14.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajs: Nema novog "hladnog rata" između Rusije i SAD

Između SAD i Rusije nema novog "hladnog rata", kao što to neki tvrde, izjavila je danas po dolasku u dvodnevnu posetu Moskvi američki državni sekretar Kondoliza Rajs, priznajući da se odnosi dve sile postali komplikovani.

- Kao neko ko je živeo u to vreme (hladnog rata) i kao stručnjak, smatram da takve paralele sada ne mogu da postoje i da se ne može govoriti o nepomirljivom neprijateljstvu, rekla je Rajs.

Šef američke diplomatije se, ipak, saglasila da je u odnosima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dve zemlje nastipuio "komplikovan period", ali da on nije takav da se mogu desiti "neke katastrofalne stvari". Američki državni sekretar pokušaće tokom posete Moskvi da zaustavi nepovoljan razvoj rusko-američkih odnosa, posebno vezano oko američkog plan za razmeštanje protivraketne odbrane u Evropi, čemu se Rusija protivi, kao i oko razlika u pristupu SAD i Rusije oko rešavanja budućeg statusa Kosova.

Pred dolazak Rajsove, direktor Departmana za Severnu Ameriku u ruskom Ministarstvu inostranih poslova Igor Neverov izjavio je da je praksa pokazala da "jednostrani potezi, nasilno reagovanje i mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja pod različitim izgovorima, između ostalog i sa strane SAD, vode u ćorsokak". Neverov je rekao da tokom svih susreta Rusija otvoreno izražava protivljenje aktivnostima SAD na međunarodnoj sceni kada se vidi da oni "stvaraju probleme međunarodnoj bezbednosti i stabilnosti".

- Realnost savremenog sveta zahteva kolektivne akcije na osnovu suprematije međunarodnog prava i centralne uloge UN u međunarodnim pitanjima, istakao je ruski diplomata zadužen za američku politiku. Ruski diplomata je ponovio i da Moskva ne veruje u tvrdnje Vašingtona da baza protivraketne odbrane u Evropi neće biti usmerena protiv Rusije i da nema garancija da se u budućnosti taj sistem neće pretvarati u strateški kompleks.

- Ocene ruskih stračnjaka potvrđuju da radijus mogućnosti sistema protivraketne odbrane ulazi u naše potencijale uzdržavanja i to američki balističari znaju ne lošije od naših, rekao je on, dodajući da bi američki sistem doveo i do novih linija podele u Evropi u vojno-političkom i vojnostrateškom smislu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.