Rahoj pozvao katalonske lidere na dijalog

Izvor: Studio B, 08.Nov.2014, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rahoj pozvao katalonske lidere na dijalog

Premijer Španije Marijano Rahoj, pozvao je katalonske lidere da se vrate dijalogu, dan uoči simboličnog glasanja o nezavisnosti Katalonije, jedne od najvećih i najbogatijih španskih regija, čemu se zvanični Madrid oštro protivi.

Rahoj je rekao da očekuje se u severoistočnu oblast Katalonije "vrati zdrav razum", posle nezvaničnog sutrašnjeg glasanja, čija je svrha da odmeri koliko podršku javnost daje odvajanju od Španije.

Severoistočna oblast Katalonije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odustala je u oktobru od planova da 9. novembra održi neobavezujući referendum o nezavisnosti od Španije, pošto je sud proglasio takvo izjašnjavanje neustavnim.

Lider Katalonije Artur Mas, umesto toga objavio je planove da istog dana budu održane takođe neobavezujuće "konsultacije građana", alternativno glasanje, otvoreno za svakog ko želi da se izjasni, a u čijoj će organizaciji učestvovati dobrovoljci.

Rahoj je pozvao katalonske lidere da počnu razgovore "u zakonskom ustavnom okviru" i rekao da zbog toga što je neustavno, glasanje "ne može da bude ni referendum ni konsultacije, ni ništa tog tipa" i da ono "neće umati baš nikakvog eferkta", preneo je AP. U međuvremenu, organizacija "Slobodni i jednaki" (Libres e Iguales), koja se protivi glasanju, održala je proteste u 55 španskih gradova, kao i u Parizu, Briselu i Luksemburgu, saopštila je poslanica iz Narodne partije, Kajetana Alvarez de Toledo.

Članovi ove grupe su, između ostalih, političari, aristokrata Karlos Falko i intelektualci kao što je pisac Mario Vargas Ljosa, koji ima dvojno državljanstvo - špansko i peruansko. Ljosi i ostalima se u Madridu priključilo nekoliko stotina ljudi, koji su poručili da neće ni na koji način priznati "legitimnost bilo kakvog pokušaja cepanja zemlje".

Vargas Ljosa, koji je 2010. dobio Nobelovu nagradu za književnost, opisao je glasanje kao grubo nepoštovanje "vladavine zakona i stvarne volje naroda".

U sutrašnjem nezvaničnom glasanju moći će da učestvuje 5,4 miliona Katalonaca i stranaca koji imaju državljanstvo, starijih od 16 godina, pred kojima će se naći dva pitanja: "Da li želite da Katalonija bude država?" i ukoliko je to slučaj, "Da li želite da ova država bude nezavisna?". Kritičari navode da je sutrašnje simbolično glasanje besmisleno jer će oni koji u njemu uzmu učešća velikom većinom glasati za nezavisnost.

Velika izlaznost mogla bi međutim da ojača poziciju Masa u njegovom nastojanju da ubedi konzervativnog premijera Španije Marijana Rahoja da sa njim pregovara. Katalonska vlada je saopštila da se rezultati izjašnjavanja građana očekuju u ponedeljak, a Mas najavio da će nakon toga pisati Rahoju i tražiti nove razgovore o mogućem fiskalnom sporazumu ili čak zvaničnom referendumu.

Rahoj je rekao da Katalonija ne može da održi zvanični referendum o nezavisnosti poput Škotske, jer za razliku od Britanije ima Ustav koji to zabranjuje. Ponosni na svoj katalonski jezik i kulturu i ekonomsku moć, pošto privreda Katalonije čini gotovo petinu španske ekonomije, 7,5 miliona Katalonaca već godinama traži veći stepen autonomije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protesti protiv Katalonije

Izvor: B92, 08.Nov.2014

Protesti protiv izjašnjavanja o nezavisnosti Katalonije održani su danas u više španskih gradova na poziv organizacije Slobodni i jednaki (Libres e Iguales)...Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Mario Vargas Ljosa u Madridu je pred nekoliko stotina ljudi pročitao saopštenje te organizacije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.