Rahoj i Podemos protiv međusobne saradnje

Izvor: Danas, 30.Dec.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rahoj i Podemos protiv međusobne saradnje

Madrid - Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da nastavlja sa pregovorima radi formiranja nove koalicione vlade, pošto je na izborima 20. decembra njegova Narodna partija (PP) osvojila najveći broj glasova, ali ne dovoljno za parlamentarnu većinu, prenosi Asošiejtid pres.

Za Španiju je najbolje da u donjem domu parlamenta postoji većina koja lako može da usvaja važne zakone, rekao je juče Rahoj.

On se, kako je rekao, protivi bilo kakvom savezu sa levičarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << partijom Podemos zbog toga što se ona zalaže da građani Katalonije glasaju na referendumu o otcepljenju tog regiona od Španije. Međutim, i lider Podemosa Pablo Iglesijas navodi da ne želi da podrži bilo koju stranku da sastavi vladu.

Na izborima je PP osvojila 123 poslanička mesta od 350 koliko ih donji dom ima. Na prethodnim izborima 2011. dobila je 186 poslanika. Španskoj socijalističkoj radničkoj partiji (PSOE) sada je pripalo 90 mandata, a sledi koalicija Podemosa sa 69 i Siduadanos sa 40 poslaničkih mesta.

Pošto se u ponedeljak sastao sa Rahojem, Iglesijas je izjavio da će prioritet Podemosa, pošto se parlament ponovo okupi 13. januara, biti podrška siromašnima. On je rekao da će predložiti usvajanje zakona o "socijalnoj hitnoj pomoći" kojim će biti zabranjeno izbacivanje na ulicu porodica koje nisu platile hipoteku, a penzionerima omogućeno da kupuju lekove, navodi AFP.

"Ima Španaca koji ne mogu da čekaju", rekao je Iglesijas, koji, kako primećuje francuska agencija, nosi jeftinu odeću iz supermarketa, čime odskače od ostalih lidera španskih partija.

Lider PSOE Pedro Sančez želi da formira levičarsku vladu sa Podemosom. Međutim, on traži da ta stranka odustane od podrške referendumu o nezavisnosti u Kataloniji, što je u ponedeljak rekao Iglesijasu. Većina Katalonaca hoće referendum, kao i Podemos, ali mu se sve ostale nacionalne stranke protive.

"Iglesijas, ljubitelj TV serije Igra prestola koji politiku opisuje kao umetnost nagomilavanja moći", odbacio je predlog Sančeza, piše AFP. "Jedini način odbrane jedinstva zemlje je kroz demokratske procese", rekao je Iglesijas.

Podemos, kao i ostale stranke, želi da Katalonija ostane deo Španije i izgleda da bi se kladio da bi Katalonci na glasanju odbacili nezavisnost, kao što su to Škoti učinili prošle godine, a građani Kvebeka 1980. i 1995.

Iglesijas na mestu premijera radije želi da vidi nezavisnu levici naklonjenu ličnost nego Sančeza, čije je liderstvo unutar PSOE osporeno. "Takva mogućnost u ustavu postoji... I može poslužiti da se prevaziđu nedostaci kandidata koji izgleda nema podršku sopstvene stranke", kaže šef Podemosa.

Ako dva meseca nakon prvog glasanja o poverenju novom premijeru i dalje nema rešenja, Španija, prema ustavu, ide na nove izbore.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.