Izvor: Politika, 14.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rafi Gregorjan protiv Željka Kopanje

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 13. januara – Prvi zamenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Rafi Gregorjan demantovao je danas da je direktoru i vlasniku "Nezavisnih novina" Željku Kopanji rekao da su bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić i potpredsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović saradnici Obaveštajne službe Irana. "Laž je da sam rekao da su Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović saradnici Iranske obaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << službe. Očito je da je to plasirano kako bi se moj život i rad učinili težim. Cilj je da se Kancelarija visokog predstavnika delegitimiše, a posebno ja", preneo je sarajevski "Dnevni avaz" Gregorjanov odgovor na saopštenje kolegijuma "Nezavisnih novina" izdato povodom njegove izjave da će Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira obavestiti o tome da je jednom broju javnih ličnosti u Republici Srpskoj onemogućeno da istupaju u ovdašnjim medijima. Gregorjan je, osim toga, kazao da će Savetu za sprovođenje mira preneti šta su njemu i predstavnicima američke, britanske, francuske i nemačke ambasade rekli ljudi s kojima su razgovarali u Banjaluci. Podsetimo, na tom sastanku bili su predsednik nevladine organizacije "Narodni front" Dragomir Babić, predstavnik Transparensi internešnela Srđan Blagovčanin, predsednik Udruženja poslodavaca Damir Miljević, novinarka Gordana Katana, urednik magazina "Patriot" Slobodan Vasković, analitičar Fondacije "Fridrih Ebert" Tanja Topić, novinar Aleksandar Trifunović, bivša ministarka finansija Republike Srpske Svetlana Cenić i predstavnica Helsinškog odbora za ljudska prava Vedrana Subotić.

Oni su, tvrdi Gregorjan, rekli da se "osećaju nesigurno, da im se preti, da im je fizička bezbednost ugrožena, da su pod ekonomskim pritiskom i da se nekima od njih prisluškuju telefoni", zatim da su proglašeni "izdajnicima" čime se "praktično daje pravo bilo kome da im uradi šta god hoće". Učesnici sastanka su se dogovorili da idućih 10 dana neće davati izjave, tako da od njih nismo mogli dobiti ni potvrdu, ni osporavanje Gregorjanovih navoda.

Međutim, Željko Kopanja – odbacujući navode da su "Nezavisne novine" zatvorene za bilo koju javnu ličnost – ostaje pri izjavi da mu je Gregorjan rekao da su Silajdžić i Izetbegović u vezi sa Iranskom obaveštajnom službom. "Pre dva meseca, u hotelu 'Jelena' u Brčkom, Gregorjan mi je kazao da su Silajdžić i Bakir Izetbegović u kontaktu s Obaveštajnom službom Irana. Što se ostalih optužbi na račun 'Nezavisnih novina' tiče, mogu jedino reći da su one netačne. One su jedini integrativni list u BiH i jedine su novine koje imaju redakciju i u Banjaluci i u Sarajevu. Zbog toga ne vidim nikakvu vezu između onoga što rade 'Nezavisne novine' i reči Rafija Gregorjana da je cilj saopštenja njihovog kolegijuma izazivanje političke nestabilnosti u BiH i diskreditovanje njega lično. Krizu u BiH, po mom mišljenju, izaziva upravo Gregorjan", kazao je za naš list Željko Kopanja, dodavši da je saopštenje kojim su "Nezavisne novine" reagovale na izjave Rafija Gregorjana zajednički stav urednika i novinara redakcija u Banjaluci i Sarajevu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.