Izvor: B92, 15.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnički protesti u Australiji

Sidnej -- Oko 100.000 radnika protestovalo je u Sidneju i Melburnu protiv novog Zakona o radu.

Vlada Australije tvrdi da uslovi zapošljavanja moraju da budu fleksibilniji da bi zemlja i dalje beležila ekonomski rast. Novi zakon predviđa lakše i brže otpuštanje radnika i favorizuje zapošljavanje na osnovu pojedinačnih, a ne kolektivnih ugovora. Uvode se stroži kriterijumi za godišnji odmor i plaćanje prekovremenog rada.

Međutim, sindikati su se oštro pobunili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na ulice Sidneja i Melburna izveli više od 100.000 ljudi. "Ne smemo dozvoliti da budemo prva generacija Australijanaca koja će svojoj deci ostaviti manja radnička prava od onih koja smo mi zatekli. I nećemo", kaže Šeran Barou iz Saveta sindikata.

Ipak, vladajuća koalicija premijera Džona Hauarda ima većinu u Parlamentu i očekuje se da zakon bude usvojen.

Protesti i u Seulu

U Seulu, prestonici Južne Koreje, na hiljade farmera na ulicama protestovalo je protiv namere vlade da liberalizuje tržište pirinča u toj zemlji. Farmeri smatraju da će uvoz pirinča oslabiti domaću proizvodnju i da će Južna Koreja doći u apsurdnu situaciju da pirinač kupuje od SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.