Izvor: Blic, 19.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici i učenici žrtve samoubice

Radnici i učenici žrtve samoubice

JERUSALIM (Rojters) - Najmanje 20 osoba je poginulo, a 50 ih je ranjeno u najtežem napadu palestinskih bombaša-samoubica u Jerusalimu za poslednjih šest godina. Napad se dogodio juče rano ujutru, kada je bombaš-samoubica aktivirao bombu u prepunom autobusu u kojem su se nalazili đaci i radnici koji su žurili na posao. 'Tela su bila nagomilana na desnoj strani autobusa. Izvukao sam nekoliko dece i starijih osoba, a krvi je bilo ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve strane. Scena užasa i tragedije, a eksplozija je bukvalno podigla autobus u vazduh', izjavio je Šalom Sabag, koji je vozio automobil iza autobusa.

Izraelski premijer Arijel Šaron koji je posetio mesto tragedije pozvao je na odlučnu borbu protiv 'palestinskog terora'. Napad se dogodio uoči najavljenog obraćanja predsednika SAD Džordža Buša koji je planirao da objavi plan za postizanje dugoročnog mira na Bliskom istoku. SAD i palestinske vlasti su ranije osudile početak izgradnje sigurnosnog pojasa, ograde koja bi razdvajala palestinska naselja na Zapadnoj obali i Izrael.

Policija i spasilačke ekipe brzo su izašle na mesto eksplozije, a cela oblast je blokirana. Izraelski ministar odbrane Benjamin Ben Eliezer je 24 časa pre eksplozije pozvao bezbednosne službe na maksimalan oprez jer su obaveštajne informacije upozoravale da se pet palestinskih bombaša-samoubica priprema da napadne Izrael.

'Ova užasna tragedija je nastavak konstantnog palestinskog terora sa kojim ćemo se sigurno obračinati', rekao je Šaron na mestu eksplozije. Odgovornost za masakr preuzeo je islamski Hamas. Haza Al Goul je izjavio da je primio poziv od neimenovanog zvaničnika Hamasa koji ga je obavestio da je njegov sin Mohamed Al Goul, student islamskog univerziteta u Nablusu izvršio napad. Otac je istakao da je 'veoma srećan' što je njegov sin izabran da izvrši napad na Izrael.

Saeb Erekat, ministar u vladi palestinskog lidera Jasera Arafata osudio je bombaški napad i odbacio optužbe da su za njega odgovorni palestinski zvaničnici.

'Palestinske vlasti osuđuju ovaj napad i ponavljaju svoje protivljenje ubistvima civila bilo da su u pitanju Palestinci ili Izraelci', rekao je Erekat. Iz Vašingtona je najavljeno da je Bušov mirovni plan trebalo da obuhvati osnivanje nezavisne države Palestine sa Ustavom, jedinstvenim sigurnosnim snagama i privremenim granicama.

Portparol Bele kuće Ričard Baučer izjavio je da su SAD zabrinute zbog najavljene izgradnje ograde oko palestinskih naselja na Zapadnoj obali.

'Pitanje granica između Izraela i buduće palestinske države trebalo bi da bude rešeno pregovorima', rekao je Baučer.

U selu El Kader severno od Vitlejema izraelska vojska je ubila Valida Sbeha, člana brigada mučenika Al Aksa, koje su do sada organizovale više napada na Izrael.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.