Računar u olovci

Izvor: Politika, 17.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računar u olovci

Digitalno penkalo (smartpen), u suštini, podržava četiri osnovna vida ljudskog opštenja – čitanje, pisanje, govorenje i slušanje stvarajući multimedijalne zapise na hartiji koji se kasnije prebacuju u prenosni ili stoni kompjuter

„Pametno naliv-pero” (smartpen), osmišljeno u kompaniji „Živi pisar” (Livescribe), promeniće računarstvo u pokretu (mobilno), iako se na prvi pogled može učiniti da nas vraća u daleku prošlost – pisanju na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << hartiji.

To je digitalna pisaljka koja ispisuje reči i iscrtava crteže na naročitom papiru pretvarajući ih u interaktivni tekst. U najkraćem, podržava četiri osnovna vida ljudskog opštenja – čitanje, pisanje, govorenje i slušanje; snima glas i napisano, izgovara, digitalizuje beleške i sve to prebacuje u računar – prenosni ili stoni.

Dugačka je 155, pri dnu debelo 14, a pri vrhu 16 milimetara i teži samo 36 grama. Ugrađen mu je „Samsungov” ARM 9 procesor (31 bita, 152 megaherca), ima ekran od organskih svetlećih dioda (OLED) dužine 96, a širine 18 milimetara i infracrvenu kamericu velike brzine (više od 70 slika u sekundi) – od jednog (16.000 stranica) ili dva gigabajta (32.000 stranica digitalnih zabeležaka). S manje memorije staje 149, a s više 199 dolara.

S ličnim računarom se povezuje preko USB dodatka. Napredno penkalo snima sve što zapisuje, a docnije naredbom nazvanom paper replay dočarava zvuk, ukoliko je zabeležen u toku pisanja. Dovoljno je samo da se vrškom pisaljke pređe preko napisanog (čuva sto sati zvučnog zapisa). Digitalno penkalo, u suštini, stvara multimedijalne zapise na hartiji, na primer interaktivne poslovne posetnice: čim se naliv-perom napiše elektronska adresa vlasnika, uspostavlja se neposredna veza.

Svakojake mogućnosti su na raspolaganju, a jedna od tih je da ispisivač pomoću komande define opiše reč koristeći umapćene podatke. Na malenom ekranu sa strane se pokaže značenje. Istim postupkom se reči prevode ili rešavaju matematički zadaci.

Imajući u vidu da je interaktivna, pametna sprava uzvraća tumačenjem zapisanog na hartiji (feedback), što nagovešćuje obilje pogodnosti, a najbitnija je da objedinjeni postaju svojevrsni – računar. Odlike savremenog tehnološkog pera zavise ponajviše od praćenja svojeg položaja na papiru u svakom času, a to se postiže zahvaljujući, upravo, papiru za pisanje.

Hartija je načičkana majušnim tačkama (microdots), što je dostignuće švedske kompanije „Anoto”. Obrazac pokazuje položaj znaka u mreži, i to u veoma malenim razmerama. „Pametno naliv-pero” zna uvek gde se nalazi jer ima sliku površine ispod samog vrška koju obrađuje na temelju algoritma za prikazivanje šara od tačkica. Ponavljanje zvuka, na primer, moguće je zato što naliv-pero povezano (udruženo) sa posebnim tačkicama zvučnog zapisa sa određenim mestima na stranicama.

Kada biste ispisali ceo uzorak, prekrili biste Evroopu i Aziju! Ukoliko ponesete digitalno pero i odete u ma koji kutak juga Italije, ono će tačno znati gde ste. To znači da je korisnik na stalnoj vezi sa zvučnim podacima u knjiškom računaru, i ne treba da strahuje da će je prekinuti kada okrene novu stranicu. Niti da bude zabrinut da će potrošiti.

Moguće je dotične šare (obrasci) preneti i na obične bele listove i pisati i crtati koristeći vrhunske štampače.

„Pametno naliv-pero” je opremljeno s dva mikrofona za tzv. trodimenzionalno snimanje zvuka, tako da je svejedno gde ga držite – isped ili iza sebe. Rodni Bruks, direktor laboratorije računarskih nauka i veštačke inteligencije u Masačusetskom institutu za tehnologiju, naglašava da spajanje ručnog pisanja i računarstva u ovoj napravi predstavljaka tehnološki iskorak. Jedino ograničenje jeste posebna hartija; jednog dana će je zameniti obična, ali do tada je dugačak put.

Stefan Vukašin

[objavljeno: 18/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.