Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUMUNIJA KAO POLJSKA Sporne izmene zakona o pravosuđu, iz Brisela stužu UPOZORENJA

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i prvi potpredsednik EK Frans Timermans zatražili su danas od rumunskog Parlamenta da ponovo razmisli o izmenama pravosudnih zakona, koji su doveli do zabrinutosti o volji te države da se bori protiv korupcije.

Oni su u zajedničkom saopštenju kritikovali rumunske zvaničnike što ne rade ništa kako bi otklonili zabrinutost EK povodom tih izmena, prenosi Politico.eu.

- Nezavisnost rumunskog pravosudnog sistema i njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kapacitet da se bori protiv korupcije su esencijalni temelji jake Rumunije u EU - navodi se u saopštenju.

Junker je kazao da bi voleo da vidi uspostavljanje anti-korupcijskog sistema EU u Rumuniji do kraja njegovog mandata sledeće godine, međutim poslednje izmene su to dovele u pitanje. U subotu je hiljade građana Rumunije protestvovalo je protiv izmena pravosudnog sistema, koje su usvojene u decembru prošle godine, a koje, prema mišljenju mnogih, omogućavaju da politička korupcija prođe nekažnjeno.

Rumunski Ustavni sud saopštio je u utorak da izmene u skladu sa Ustavom te zemlje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.