RTV na LORIST-u, drugi dan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTV na LORIST-u, drugi dan

Tokom prepodnevnog bloka programa, Redakcija na romskom jeziku Drugog TV programa RTV Vojvodine imala je svoje goste, a onda su se pridružile kolege sa Trećeg programa radija, programa na ruminskom, i javile se uživo sa Sajma.

U 13.30 počeo je prenos emisije TV Sajam uživo sa Sajma. Voditeljka Ljiljana Hodžić bila je u studiju, a ekipe su se javljale iz drugih hala, sa drugih štandova i lokacija širom Sajma. Videli smo da se na Manježu na Sajmu i ove godine dešavaju takmičenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kupovi, koja su verovatno medđu najinteresantnijih događaja, posebno za najmlađe gledaoce.

Predsednica Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije Ivana Ćuruvija govorila je o 3-ćem skupu turističkih vodiča Srbije, koji se odvija baš na ovom Loristu, gde su se složili da su među najznačajnijim problemima, sa kojima se struka susreće, vođenje bez licence, potplaćenost, kao i to što su potrebne obuke u ovoj oblasti ili neadkevatne ili čak nepostojeće. Takođe je navela da bi u februaru 2021. godine u Novom Sadu trebalo da se održi i svetsko takmičenje turističkih vodiča. U narednom periodu trebalo bi da dođu predstavnici te svetske organizacije, da utvrde da li Novi Sad i ostali gradovi u našoj zemlji, koji bi trebalo da učestvuju u tom takmičenju, zadovoljavaju uslove.

Drugi gost koleginice Hodđić bio je sportski novinar naše kuće Rade Macet, urednik emisije Sportska Vojvodina. Naveo je da emisija govori pre svega o pojedincima, koji su ostvarili velike uspehe, ali da nastoje da ne zanemare ni neke manje poznate sportiste ni manje zastupljene sportove. Emisiju je pre skoro deceniju postavio Lazo Bakmaz, pa se ekipa trudi da održi nivo koji je ’zadao’.

Pošto je u okviru Lorista i Sajam ekologije, na štandu Autonomne pokrajine Vojvodine pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić govorio je o tome šta se sve radi u oblasti zašitite životne sredine, a pre svega o upravljanju otpadom i otpadnim vodama. Napomenuo je da je Pokrajina izdvojila novac za praćenje kvaliteta zemljišta i vazduha, kao i da je veoma važno da se podigne svest gradjana o zagadjivanju.

Direktorka Turističke organizacije Budva Maja Liješević bila je gost emisije, govorila turističkoj ponudi svog grada i države, a zatim je dodeljena nagrada najbržem gledaocu RTV i to pet noćenja u jednom hotelu visoke kategorije u Budvi tokom proleća 2020. godine.

U terminu od 15 časova, u svojevrsnom sepcijalu emisije VašRTV, predviđenom za promocije redakcija koje se bave temama bliskim ponudi na Loristu, čiji je moderator rukovodilac Sektora integrisanih komunikacija RTV Aleksandar Timofejev, ovog puta govorilo se pre svega o ribolovu. Gosti su bili autori emisije Čari ribolova, koja uskoro slavi 20. godina emitovanja, Mirko Kanjuh i Mile Taušan, Siniša Stefanović autor i voditelj Jutranjeg vikendom na Prvom programu radija RTV, koji je do sad imao skoro 900 emisija, i koji se bavi temama vezanim za ribolov. Tu su bile koleginice i Agneš Vojvodić, urednica programa na madjarskom jeziku i urednica emisije Neobavezno na mađarskom jeziku Kristina Malteški.

Govorilo se pre svega o tome kako se pravi specijalizovana emisija o ribolovu. Mirko Kanjuh je naveo da autori moraju znati dosta i poštovati oniga ko zna više, a njegov saradnik Mile Taušan dodao da treba imati sreće da porodica pristane da trpi silna odsustvovanja od kuće.

Emisija Čari ribolova uglavnom se snima po Vojvodini, ali bilo je i reportaža sa velikih medjunarodnih takmičenja i dobrih mesta za ribolov u inostranstvu. Kada se govori o tome kako se emisija opredeljuje u smislu stila i kako se pozocionira u moru donekle sličnih emisija, naveli su da su odlučili da budu dobri domaćini, da daju reč ribolovcima, a da se sami što manje pojavljuju pred kamerom. Mile Taušan rekao je da im je najveći kompliment kad ribolovci za Čari ribolova kažu ’naša emisija’. Pomenuli su da bilo i manje idiličnih tema, ribolovaca ogorčenih zbog izlovljavanja, ili slučajeva ubistava među čuvarima ribnjaka. Ali, rekli su autori, emisija nije slučajno nazvana Čari ribolova, ideja je bila da ponude predah, da ljudi napune baterije. Kažu, tako je i u ribolovu: ima dana kad riba ne grize, ali si u prirodi, udišeš lep vazduh, odmaraš dušu. Mile Taušan je rekao da mu je veoma važno da napomene da je Čari ribolova emisija koja neizostavno prati takmičenja dece ometene u razvoju, ili bez roditeljskog staranja, takmičenja invalida, svih marginalizovanih grupa- u ribolovu. Važnije im je da to sve isprate, nego rejting.

Urednica programa na mađarskom jeziku Agneš Vojvodić rekla je da na RTV2 nema emisije specijalizovane za ribolov, ali da se u emisiji Brazde često obrađuju te teme, kao i u emisiji Naši dani (koja uskoro slavi 25. rodjendan).

Kristina Malteški u ovom razgovoru se našla iz veoma interesantnog razloga. Naime, u omladinskoj emisiji Neobavezno emitovana je njena reportaža o taksidermiji. Njena gošća bila je mlada žena, od oko 30 godina, koja se bavi ovim neobičnim zanimanjem. Autorka je govorila o tom neverovatnom iskustvu, a kao najupečatljiviji momenat nevale je da je videla mrtvog vuka.

Kolega Siniša Stefanović šaljivo je rekao kako radio ima svoje prednosti, jer se može doći na posao u pižami i neobrijan, ali i da je radio zahtevniji, jer nema slike da pomegne, treba mnogo više opisivati, dočaravati, približiti svaku sliku i utisak slušaocima, što posao čini malo kompleksnijim, ali je i veći izazov. Govorio je i tome da su ranije postojale škole ribolova, za decu, on je učestvovao u tome, još 90-tih gdina prošlog veka. Mnog deca koja su kroz tu školu prošla su ostala ribolovci. On smatra da bi možda to bio način da se pomogne mladima, da malo izventiliraju bes i frustraciju, moglo bi da im bude korisno. Smatra da bi Javni servis trebalo da podrži takve inicijative, to je naša uloga u društvu.

Na pitanje kome se ovakve emisije obraćaju, kolege su se složile da se obraćaju svima – ribolovci nađu šta ih zanima, a one koji (još) nisu u tim redovima ovakve emisije privuku.

O tome kakvi su planovi za dalji rad, Mirko Kanjuh je rekao da će dati sve od sebe da nastave sa radom, koliko obaveze dozvole. Emisija je počela iz velike ljubavi, pa je postala obaveza, a onda i tradicija.

Kada se govori o temama bliskim lovu/ribolavu, na RTV2 postoji emisija, Halo TV, koja je uglavnom kuvanju ali je zanimljivo da se njime bavi muškarac.

Dan na štandu RTV Vojvodine okončan je radio emisijom Peta strana sveta, koja je emitovana uživo od 16 do 18 časova. Autorka i voditeljka Irina Samopjan razgovarala je sa gostima o posećenosti sajmu, turističkim ponudama i događajima, vezanim pre svega za turizam jer je emisija upravo tome posvećena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.