RT. „Zamena teritorije“ između Turske i Sirije - opcija da se izbegne neslaganje oko Manbidža?

Izvor: Vostok.rs, 30.Dec.2018, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT. „Zamena teritorije“ između Turske i Sirije - opcija da se izbegne neslaganje oko Manbidža?

Izvor: Vostok / RT Grad Manbidž pod kontrolom Kurda, ogromna je zagonetka za Damask, Ankaru i Moskvu, jer niko ne želi da izgubi zemlju, trupe ili saveznike. Da bi se sprečilo zaostajanje u severnoj Siriji, sve bi se moglo podeliti na područja uticaja, kažu analitičari. Visoko rangirana turska delegacija doputovala je u subotu u Moskvu, samo dan nakon što su međunarodni mediji objavili vest o kurdskim milicijama koje pozivaju sirijske snage da uđu u Manbidž - strateški centar na severu zemlje - pre nego što Turci to učine. Sirijska vojska je proglasila da su "podigli zastavu" nad Manbidžem, ali nije bilo nezavisnih izveštaja koji bi potvrdili premeštanje sirijskih snaga u grad. U međuvremenu, milicije podržane od strane Turaka takođe su krenule u pokret, ali su takođe odustale da uđu u Manbidž. Dok je Ankara zapretila da će slomiti kurdski otpor u oblasti u kojoj su Amerikanci u procesu povlačenja, i Francuzi imaju svoje predstraže. Sastanak u subotu u Moskvi bio je ključan za sprečavanje ukrštanja rogova svih aktera sirijskog rata nad kurdskom enklavom, smatraju stručnjaci za Bliski istok.
"Očigledno je da će Turska insistirati da njihove snage uđu u Manbidž, a Rusija će naravno insistirati da grad bude predat Asadovim snagama", izjavio je RT za Kiril Semenov, stručnjak za islamske studije u ruskom Institutu za inovativni razvoj. Manbidž nije bio jedino pitanje o kojem su razgovarali ruski i turski stratezi tokom sastanka, istakao je on, jer je za njih bilo neophodno da shvate "šta će se dogoditi sa teritorijama istočno od Eufrata". Realna politika, naravno, igra ulogu ovde, jer bi razne lokacije širom Sirije mogle da se koriste kao pregovarački čip od strane svih strana u sukobu. Semenov je sugerisao da se Turci mogu dogovoriti o tome da sirijske snage preuzmu neke delove pokrajine Idlib u zamenu za pristanak Damaska na tursku ofanzivu prema Manbidžu ili Kobanu. Sirijske trupe i kurdske snage povremeno su se sukobljavale tokom građanskog rata, a sveukupni odnosi između Kurda i Damaska „nikada nisu bili glatki“. S druge strane, nikada nije dostignut veliki nivo neprijateljstva između sirijske vlade i kurdskih snaga koje podržava Zapad. U međuvremenu, napetosti rastu u severnoj Siriji. Ubrzo nakon što je Damask najavio slanje trupa tamo, turski oklopni transporteri ušli su u Siriju, a američki helikopteri nadgledali su područje Manbidža. Ankara je takođe grupisala tenkove na svojoj južnoj granici sa Sirijom.  
Međutim, Moskva je spremna da ublaži svoj stav za rešavanje problema sa Manbidžem, rekla je Mariana Belenkaja, stručnjak za Bliski istok i komentator ruskog dnevnog lista "Komersant". Rusija se ranije složila da Turska kontroliše malu oblast na istoku pokrajine Idlib, "ali tek treba da se vidi da li će Rusija pristati da se turska zona proširi na celu severnu Siriju". Moskva i Ankara će "definisati određena područja uticaja i ko će kontrolisati koja područja". Turska ambicijea da ponovo uspostavi punu kontrolu nad severnom Sirijom možda neće biti opcija za Damask, ali "takođe je važno da Rusija ne izgubi Tursku kao saveznika". "Postoji mogućnost da će se raspravljati o nekoj vrsti zamene teritorija", dodala je Belenkaja. "Ono što se događa oko Manbidža slično je onome što je Rusija predložila pre godinu dana u Afrinu", istakla je ona. U to vreme Moskva je bila spremna da garantuje da Turci neće napasti kurdski kanton ako Kurdi pristanu da budu pod jurisdikcijom Damaska, ali su odbacili ponudu. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Turski mediji otkrili polovinu francuskih baza u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 30.Dec.2018

Izvor: Vostok / RT Američki vojnici koji se povlače iz Sirije obišli su nekoliko francuskih baza u zemlji, javili su turski državni mediji, otkrivajući lokacije devet okupiranih lokacija u Siriji od strane Francuske.  Postoji najmanje devet francuskih baza raštrkanih širom severne Sirije,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.