RT: Vazdušni napadi nisu uspeli da zaustave Hute – Bajden

Izvor: Vostok.rs, 19.Jan.2024, 00:31

RT: Vazdušni napadi nisu uspeli da zaustave Hute – Bajden

 
Američki predsednik Džo Bajden izjavio je novinarima u četvrtak da će američke snage nastaviti da izvode vojne napade na Hute, uprkos činjenici da kampanja „ne sprečava“ jemenske militante da napadaju trgovačko brodarstvo u Crvenom moru.
Američki ratni brodovi i podmornice stacionirane u Crvenom moru ispalile su u sredu uveče talas raketa na više od deset lansirnih mesta Huta u Jemenu, nekoliko sati nakon što je pobunjenička grupa dronom udarila u teretni brod u vlasništvu SAD. Centralna komanda SAD, koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku, izjavila je da bi američko bombardovanje „degradiralo sposobnosti Huta da nastave sa svojim nepromišljenim napadima na međunarodno i komercijalno brodarstvo“. Upitan u četvrtak da li su udari na Jemen radili na odvraćanju Huta, Bajden je odgovorio: „Kada kažete radili, da li oni zaustavljaju Hute? Ne. Hoće li se nastaviti? Da.“ Raketni udari u sredu su bili četvrti put da su američke snage napale ciljeve Huta u Jemenu od prošle nedelje. Američki i britanski ratni avioni su prošlog četvrtka i petka lansirali baraž od oko 70 projektila na ciljeve Huta, a SAD su izvršile naknadne udare u subotu, utorak i sredu. Ubrzo nakon što je Bajden govorio, Centralna komanda je objavila da su američke snage izvele još jedan napad, gađajući rakete Huta za koje su tvrdili da su spremne da pucaju na komercijalne brodove. Između ovih napada, Huti su nastavili da napadaju brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv. Ta militantna grupa je u ponedeljak pogodila kontejnerski brod u vlasništvu SAD balističkom raketom i nosač u vlasništvu Grčke koji je krenuo za Izrael u utorak, pre nego što je pogodio brod u vlasništvu SAD u sredu. Snage Huta napale su desetine komercijalnih brodova od početka rata između Izraela i Hamasa, obećavajući da će nastaviti dok se rat ne završi i dok se izraelska blokada Gaze ne ukine. Dok su militanti prvobitno rekli da će gađati samo brodove „povezane sa Izraelom“ ili brodove koji idu za izraelske luke, portparol Huta je ove nedelje izjavio da je „dovoljno da je brod američki“, da bi bio gađan. Oko 15% svetskog brodskog saobraćaja koristi Crveno more i Suecki kanal za putovanje između Arapskog i Sredozemnog mora. Kao odgovor na napade Huta, velike transportne kompanije preusmerile su svoje brodove oko Rta dobre nade u Južnoj Africi – daleko duži put između Azije i Evrope.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden priznao: Nismo ih zaustavili

Izvor: B92, 19.Jan.2024

Američki predsednik rekao novinarima da će američke snage nastaviti da izvode vojne napade na ciljeve Huta, uprkos činjenici da oni nastavljaju raketiranje...Američki ratni brodovi i podmornice stacionirane u Crvenom moru ispalile su u sredu uveče talas raketa na više od deset lansirnih mesta...

Nastavak na B92...

Vazdušni napadi nisu uspeli da zaustave Hute – Bajden

Izvor: Vostok.rs, 19.Jan.2024

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je novinarima u četvrtak da će američke snage nastaviti da izvode vojne napade Hute, uprkos činjenici da kampanja „ne sprečava“ jemenske militante da napadaju trgovačko brodarstvo u Crvenom moru.. Američki ratni brodovi i podmornice stacionirane...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.