RT: Ukrajinska raketa pala u Moldaviju

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2022, 12:01

RT: Ukrajinska raketa pala u Moldaviju

Deo rakete pao je danas na teritoriju Moldavije, nakon što su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane odgovorili na talas ruskih udara. Ruski ekspert je naveo da su ostaci raakete ukrajinske protivvazdušne rakete. Delovi projektila pali su u blizini grada Brićeni, koji se nalazi u blizini granice Moldavije sa Ukrajinom. Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije saopštilo je da je policijska patrola naišla na projektil, ne precizirajući njegovo poreklo. Međutim, fotografije koje su objavile moldavske vlasti sugerišu da su krhotine potiču od pogonskog dela rakete koju je ispalio sistem protivvazdušne odbrane S-300 iz sovjetske ere koju još uvek koristi ukrajinska vojska. Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov rekao je za RIA Novosti da olupina pripada sistemu „S-300PS/PT, koji Ukrajina aktivno koristi u pokušajima da odbije ruske visokoprecizne udare“.
Incident se dogodio tokom talasa ruskih raketnih udara na Ukrajinu. Ruske snage su pokrenule ponovne vazdušne udare na ukrajinske vojne i infrastrukturne ciljeve od početka oktobra, a Kremlj je ove udare opisao kao „neophodan“ odgovor na „provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu, uključujući Krimski most i energetske objekte“. Tokom jednog od ovih ruskih raketnih udara, ukrajinski projektil S-300 pao je prošlog meseca u blizini poljskog sela Przevodov, ubivši dva civila. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski okrivio je za incident Rusiju i zatražio odgovor NATO-a, pre nego što su lideri alijanse predvođene SAD-om javno priznali da je reč o ukrajinskoj raketi. Kijev se danas drži slične linije. „Ovo još jednom dokazuje da ruski raketni teror predstavlja ogromnu pretnju ne samo bezbednosti Ukrajine, već i bezbednosti susednih zemalja“, napisao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko na Fejsbuku. Ne priznajući da su njegove snage ispalile projektil, Nikolenko zahteva od Zapada da njegovu zemlju snabde boljim sistemima protivvazdušne odbrane. Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.