RT: Stanovnici Gaze ostaju bez bezbednih mesta – zvaničnik UN

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2023, 01:48

RT: Stanovnici Gaze ostaju bez bezbednih mesta – zvaničnik UN

 
Palestinci u Gazi praktično nemaju kuda da odu dok izraelska vojska nastavlja ofanzivu u enklavi nakon okončanja primirja sa Hamasom, izjavio je zvaničnik UN.
Izraelske odbrambene snage (IOS) pomeraju fokus na južni deo Gaze i pozivaju stanovništvo da se evakuiše. Međutim, Palestinci i grupe za ljudska prava osudile su taj potez nakon što je područje prvobitno proglašeno sigurnom zonom kada je Izrael pokrenuo uzvratne udare nakon napada Hamasa 7. oktobra. Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama u Gazi (UNRVA) Tomas Vajt izjavio je u ponedeljak da „ljudi mole za savet gde da nađu sigurnost. Nemamo šta da im kažemo“. Prema izveštajima medija, teške borbe su se vodile u blizini najvećeg grada u južnoj Gazi, Kan Junisa, oko 10 kilometara od graničnog prelaza Rafa sa Egiptom. IOS su u ponedeljak upozorile građane Gaze da su neke oblasti na severu i istoku Kan Junisa „izuzetno opasne“, nudeći im put do izbegličkog kampa u okrugu Rafa. Istog dana, Vajt je izjavio da se humanitarna situacija „pogoršava iz sata u sat“ jer je u toku novi talas raseljavanja i da su putevi koji vode ka graničnom prelazu „zakrčeni automobilima i magarcima“. Dodao je da čak i u Rafi „zvuk vazdušnih udara prekida dan“. Zvaničnik UN je u utorak izjavio da Rafa, koji inače ima 280.000 stanovnika, „neće izaći na kraj“ sa prilivom jer već ugošćuje oko 470.000 raseljenih lica. U međuvremenu, palestinski telekom provajder PalTel najavio je „potpuni prekid komunikacionih usluga“ u Gazi zbog izraelskog bombardovanja. Kompanija je kasnije izvestila da se usluge u centralnim i južnim regionima enklave postepeno obnavljaju „nakon što su bile odsečene sa izraelske strane“. Portparol IOS Danijel Hagari ranije je izjavio da će izraelske trupe „raditi maksimalnom snagom protiv Hamasovih terorista i infrastruktura, a minimizirati štetu civilima koje Hamas postavlja oko sebe kao štitove“. On je dodao da Izrael „goni Hamas u južnoj Gazi“, kao što je to činio u severnom delu enklave. Najnovije informacije palestinskog ministarstva zdravlja pokazuju da je u Gazi umrlo oko 15.900 ljudi. Neimenovani izraelski zvaničnici opisali su te brojke kao tačne i potvrdili da je ubijeno više civila nego operativaca Hamasa, preneo je AP. Zvanični broj poginulih izraelskih žrtava iznosi oko 1.200 od eskalacije sukoba. Od ponedeljka je ubijen 401 izraelski vojnik, navodi Harec. Izrael tvrdi da je 137 talaca ostalo u Gazi, dok je Hamas oslobodio 108 talaca u zamenu za oslobađanje palestinskih zatočenika tokom jednonedeljnog prekida vatre.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.