RT: Španija „diskretno proterala“ dvoje zaposlenih u ambasadi SAD – El Pais

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2023, 21:48

RT: Španija „diskretno proterala“ dvoje zaposlenih u ambasadi SAD – El Pais

 
Najmanje dvoje zaposlenih u ambasadi SAD u Madridu tiho je proterano iz Španije zbog sumnje da su regrutovali zaposlene u Nacionalnom obaveštajnom centru (CNI) da bi dobili visoko poverljive informacije, izvestio je El Pais u četvrtak, pozivajući se na vladine izvore.
Prema pisanju lista, dvojica španskih obaveštajca uhapšena su pre dva meseca nakon što je internom inspekcijom otkriveno da su dobili pristup poverljivim informacijama koje nisu bile potrebne za njihov rad i koje nemaju pravo da znaju. Istraga je utvrdila da su najmanje jednog od njih podmitili američki agenti. Incident nije objavljen javnosti jer je sud naložio da se slučaj drži u tajnosti. Veruje se da su američki agenti počeli da regrutuju španske oficire pre više od godinu dana, izvestio je El Espanjol. Španska ministarka odbrane Margarita Robles pozvala je američku ambasadorku u Madridu Džulisu Rejnoso i zatražila objašnjenje. Diplomata je rekla da nije svesna šta se dogodilo, izvinila se i obećala da će sarađivati sa istragom koliko god je to moguće, navodi El Pais. Ministarstva odbrane i spoljnih poslova dogovorili su se o diskretnom proterivanju najmanje dva američka osoblja koja su umešana u regrutovanje i podmićivanje agenata CNI, baš kada je Vašington požurio da ih povuče, navodi se u članku. „Regrutovanje tajnih agenata države domaćina da izdaju sopstvenu zemlju smatra se otvoreno neprijateljskom akcijom“, navodi list, napominjući da se slučajevi kada je Španija odbila da podeli informacije od interesa za Vašington „broje između jednog i nijednog“ i nejasno je zašto su SAD morale da plate kada „dobiju sve što traže“. Ovo nije prvi put da su SAD osumnjičene za špijuniranje svojih saveznika. 2013. godine izbio je međunarodni skandal nakon što je bivši američki obaveštajni saradnik Edvard Snouden objavio informacije o prisluškivanju Vašingtona bivše nemačke kancelarke Angele Merkel. Pre dve godine, Rojters je izvestio da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), osim prisluškivanja telefona Angele Merkel, navodno špijunirala visoke zvaničnike u Švedskoj, Norveškoj, Francuskoj i Nemačkoj koristeći danske informativne kablove.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.