RT: Si obećao novi rusko-kineski ekonomski koridor

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2023, 00:50

RT: Si obećao novi rusko-kineski ekonomski koridor

 
Kina namerava da razvije ekonomski koridor koji će je povezivati sa Rusijom preko Mongolije, najavio je predsednik Si Đinping u četvrtak na sastanku sa svojim mongolskim kolegom Uknaginom Kurelsukom.
Kineski lider je obećao da će njegova zemlja nastaviti da podržava „čvrste“ ekonomske odnose između tri države. „Kina je spremna da proširi trilateralnu saradnju sa Mongolijom i Rusijom i da kontinuirano radi na uspostavljanju trilateralnog ekonomskog koridora“, izjavio je Si tokom sastanka, prenosi Centralna televizija Kine. Projekat ekonomskog koridora Kina-Rusija-Mongolija prvi put je pokrenut još 2016. godine i od tada je u razvoju. Glavni trgovinski put koji povezuje tri suseda bi pomogao regionalnom razvoju i doprineo projektima globalne integracije jačanjem „sinergije između inicijative „Pojas i put“ koju je predložila Kina, ruske Evroazijske ekonomske unije i Mongolske vizije Prerijskog puta“, izvestili su kineski mediji u sredu. Agencija UN koja podržava zemlje u razvoju ranije je pohvalila projekat, napominjući u izveštaju da mu strateška lokacija Mongolije između Rusije i Kine nudi „jedinstvenu priliku da ojača trgovinske veze između Azije i Evrope, dok širi svoj domet na nova tržišta“. Moskva je sredinom septembra takođe pozdravila sve veću saradnju sa Kinom i Mongolijom, rekavši da se odnosi tri suseda razvijaju „dinamično i plodno“. Tada se ruski predsednik Vladimir Putin sastao sa Sijem i Kurelsukom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju. „Svi sporazumi postignuti u trilateralnom formatu: Rusija-Mongolija-Kina se sprovode“, izjavio je ruski lider prošlog meseca i dodao da su postigli vidljiv napredak u oblasti trgovine, industrije, nauke i naprednih tehnologija. Predsednik je takođe pozvao da se program ekonomskog koridora produži za još pet godina. Si je u sredu takođe izrazio nadu u brzu izgradnju glavnog gasovoda koji povezuje njegovu zemlju sa Rusijom preko Mongolije. Projekat će doprineti energetskoj bezbednosti nacija i ojačati veze između dva suseda, izjavio je kineski lider. Projekat, nazvan Snaga Sibira 2, dovešće prirodni gas sa ruskog poluostrva Jamal u Kinu. Ranije su ta gasna polja opsluživala tržište EU kroz nekoliko gasovoda, uključujući i Severni tok, koji je sabotiran u septembru 2022. Sada Rusija preusmerava svoj izvoz gasa u Aziju usled sankcija koje su SAD i njeni saveznici uveli Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.