RT: Severna Koreja se može suprotstaviti svakoj nuklearnoj pretnji - Pjongjang

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Severna Koreja se može suprotstaviti svakoj nuklearnoj pretnji - Pjongjang

Izvor: Vostok / RT

Severna Koreja može da se suprotstavi svakoj nuklearnoj pretnji, izjavio je predstavnik Severne Koreje na Konferenciji o razoružanju u Ženevi. On je upozorio SAD da ne dovlače svoje strateško naoružanje, na, i oko Korejskog poluostrva.

Severna Koreja je saopštila da je napravila "apsolutno pravi izbor" povećanjem nuklearnih kapaciteta.

Predstavnik Pjongjanga pozvao je Sjedinjene Države da u potpunosti zaustave zajedničke vežbe sa Južnom Korejom i "sve nuklearne ratne vežbe" u regionu, te se izjasnio protiv američkog vojnog prisustva na Korejskom poluostrvu "pod izgovorom bezbednosti" Olimpijskih igara.

"Ovo je opasan čin bacanja mokrog prekrivača nad trenutnom pozitivnom atmosferom međukorejskih odnosa", rekao je severnokorejski predstavnik.

Američki ambasador za razoružanje na pregovorima je zagovarao nuklearnu orijentaciju Severne Koreje i dalji pritisak na Pjongjang, rekavši da "SAD neće priznati Severnu Koreju kao nuklearnu zemlju".

Prošle sedmice, Seul i Pjongjang su se složili oko učešća severnokorejskog tima na Olimpijskim igrama, a gde će dve zemlje imati i zajednički hokejaški ženski tim. Taj potez je razmatran tokom prvih bilateralnih razgovora posle dve godine, što se široko shvata kao pozitivan znak usred povećanih tenzija u regionu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.