RT: SAD ponovo napale položaje sirijske vojske

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2018, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD ponovo napale položaje sirijske vojske

Izvor: Vostok / RT

Avioni koalicije SAD bombardovali su nekoliko položaja sirijske vojske u istočnoj sirijskoj provinciji Deir ez Zor, izvestila je državna medijska agencija SANA, navodeći vojni izvor.

Napad se dogodio ubrzo posle ponoći u četvrtak. SANA je prenela da su koalicioni avioni pod vođstvom SAD naneli "ograničenu materijalnu štetu", kao i da nije bilo žrtava. Kako se navodi, vazdušni napadi koji su izvedeni u blizini grada Al Bukamala su bili koordinisani sa militantima.

Ranije je libanska grupa "Hezbolah", saveznik sirijskih snaga, saopštila da su avioni gađali dve lokacije sirijskih snaga, uključujući i energetske instalacije u blizini iračke granice.

Područje su ubrzo forsirale takozvane "Sirijske demokratske snage" (SDF) pod kontrolom SAD-a, a koje su se borile protiv "Islamske države" u blizini Al-Bukamala, te se kretale prema istočnoj obali reke Eufrat.

Prošle nedelje "SDF" je saopštio da je preuzeo kontrolu nad bivšom bazom "Islamske države" na reci Eufrat u blizini sirijsko-iračke granice, približavajući se teritoriji pod kontrolom sirijske vojske.

Portparol Pentagona Kapetan Bil Urban rekao je da američka vojska nije upoznata sa operacijom pod vođstvom koalicije protiv sirijske vojske.

"Mi nemamo operativnog izveštavanja o koalicionom napadu na sirijske ciljeve ili snagama pro-sirijskog režima", rekao je Urban.

"To svakako nije prvi put. Imamo mnogo slučajeva kada su američki avioni ili koalicioni avioni gađali sirijsku vojsku ili savezničke snage, a posebno u istočnoj Siriji", rekao je biši američki diplomata Džim Džatras. Podsećajući na napade SAD u septembru 2016. godine pri kojem je poginulo oko 60 sirijskih vojnika u blizini grada Deir ez Zora, rekao je da je napad "skoro bio usklađen sa napadima terorista na položaje sirijske vojske". Koalicija je tada saopštila da nema nameru da gađa sirijsku vojsku, saopštivši da ih je "zamenila" za teroriste, rekao je biši američki diplomata.

Dejv Lindorf, urednik vesti "Ovo se ne može dogoditi", rekao je za RT da napadi slede isti cilj koji Vašington već dugo ima, a što je podsticanje pobunjenika protiv sirijske vlade.

"Mislim da SAD, Pentagon, administracija Trampa i izraelska vlada imaju isto rešenje koje podrazumeva intenziviranje vojnog pritiska na sve te entitete za koje smatraju da su deo otpora protiv planova za hegemoniju u regionu", rekao je Brajan Beker, nacionalni koordinator "Ansver" za RT.

"To bi uključivalo i Iran, to bi uključivalo i sirijsku vladu jer je opstala, Hezbolah, koji je sve jači, i Liban", dodao je on.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD i pobunjenici udružili snage: Sirijska vojska bombardovana u Deir ez Zoru

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2018

Iznenadni napad..Noćas malo iza ponoći avioni američke koalicije bombardovali su položaje sirijske vojske u istočnoj sirijskoj provinciji Deir ez Zor...Vojni izvori javljaju da je napad, koji se desio blizu grada Al Bukamal, napravio malu materijalnu štetu i da nije bilo ljudskih žrtava. Napad...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Sirija odbila napad na aerodorm

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2018

 . Sistemi protivvazdušne odbrane sirijske vojske odbili su napad na jedan od vojnih aerodroma u provinciji Homs, saopštila je sirijska nacionalna agencija SANA, pozivajući se na vojne izvore.. . Ranije su se u području vazduhoplovne baze "Al-Dabaa" u Homsu čule eksplozije.. . . . Ranije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.