Izvor: Vostok.rs, 27.Avg.2018, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD planiraju da iskoriste lažni napad hemijskim oružjem da napadnu Siriju - Moskva

Izvor: Vostok / RT

SAD imaju plan da iskoriste lažni hemijski napad u Siriji kako bi izvele vazdušni napad na sirijske snage, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Vašington već stvara mogućnosti za napad na Bliskom istoku, navodi se u saopštenju.

Upozorenje dolazi dan nakon što je ruska vojska saopštila da ima informacije o pripremanju provokacija u provinciji Idlib u Siriji, što bi uključivalo navodni napad hemijskim oružjem od strane sirijskih snaga. Sjedinjene Države su ranije upozorile da će odgovoriti vazdušnim napadima na navodni napad hemijskim oružjem od strane sirijskih snaga, a koji bi bili jači od onih koje su u aprilu izvele SAD, Velika Britanija i Francuska.

Kako se navodi, povećano vojno prisustvo je povezano sa pripremom u provinciji Idlib naredne provokacije sa navodnom upotrebom hemijskog oružja.

"25. avgusta u Sredozemno more je uplovio razarač "Ros" sa 28 krstarećih raketa `tomahavk `, čiji domet omogućava da se napadne sirijska teritorija."

Kako navodi Ministarstvo, ovo potvrđuje nameru Vašingtona da u tu svrhu iskoristi militante iz terorističke grupe "Tahrir al Šam"

Provokacija se, kako se naglašava, priprema "uz aktivno učešće britanskih specijalnih službi".

"Implementacija ove provokacije, koja se sprovodi uz pomoć britanskih obaveštajnih službi, trebalo bi da posluži kao poslednji izgovor za SAD, Britaniju i Francusku da izvedu raketni udar na infrastrukturu u Siriji", rekao je General Igor Konašenkov, portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Pored toga, u Persijski zaliv je stigao i razarač "Sulivans" sa 56 krstarećih raketa, a u vazduhoplovnu bazu "Al Udeid" u Katar je premešten strateški bombarder B-1B sa 24 rakete "vazduh-zemlja".

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je 22. avgusta takođe izjavio da "ako sirijski režim upotrebi hemijsko oružje, veoma snažno ćemo odgovoriti i zaista bi trebalo da dobro razmisle o tome".

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Sirija,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija upozorava: SAD pripremaju napad na Siriju

Izvor: Mondo, 27.Avg.2018

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da Vašington jača svoje vojne snage na Bliskom istoku i izrazilo bojazan da se SAD pripremaju za mogući napad na snage sirijske vlade...Foto: Youtube/Screenshot/WJXT - News4Jax..Kako navodi Rojters, pozivajući se na ruske agencije, portparol Ministarstva...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.