RT: Rat između Rusije i SAD bio bi katastrofa za čovečanstvo - Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2018, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rat između Rusije i SAD bio bi katastrofa za čovečanstvo - Lavrov

Izvor: Vostok / RT Malo je verovatno da će neko namerno da gura ka rusko-američkom nuklearnom ratu, pošto se takav sukob ne može dobiti, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dodajući da svaka greška usled postojećih tenzija može postati "fatalna". "Verujem da svi na svetu shvataju da bi oružani sukob između dve vodeće nuklearne sile, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, imao katastrofalne posledice za čovečanstvo", rekao je Sergej Lavrov u izjavi za "Rossija Sivodnja".
"Nema sumnje da niko ne može pobediti u nuklearnom ratu i da takav rat nikada ne bi trebalo pokrenuti."
Vašington i njegovi saveznici su, međutim, previše "fiksirani na vlastite geopolitičke ambicije", objasnio je ministar, te da nisu spremni da se "prilagode" promeni situacije na globalnoj sceni. Želja za očuvanjem dominacije tera ih na traženje i sejanje sve više i više sukoba. Ruska i američka interkontinentalna balistička raketa u silosima, foto: ©  (L) Sputnik / Sergey Kazak © (D) Reuters / USAF “Ovo objašnjava njihovu težnju da ometaju ove procese, bez obzira na sve, i njihovu povećanu agresivnost u spoljnim poslovima. Sukob se podstiče, a kanali za dijalog se zamrzavaju “, rekao je Lavrov. Takvo traženje sukoba lako može dovesti do globalne katastrofe, koja se može dogoditi, ako ne namerno, onda slučajno. "Može doći do situacije u kojoj bi cena greške ili nesporazuma mogla biti fatalna", upozorio je Lavrov.
"Uprkos različitim pozicijama, Rusija i zapadne države zajedno snose ogromnu odgovornost za budućnost čitave ljudske rase i za pronalaženje efikasnih odgovora na brojne izazove i pretnje našeg vremena."
Rusija, sa svoje strane, drži se strogo odbrambenog ponašanja i spremna je da nastavi sa jačanjem svojih odbrambenih sposobnosti. Stalne tenzije bi jednostavno "nestale" ako bi se Zapad držao međunarodnog prava i Povelje UN, naglasio je Lavrov.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Rat između Rusije i SAD bio bi katastrofa za čovečanstvo

Izvor: Vesti-online.com, 25.Dec.2018

"Oružani sukob Rusije i SAD imao bi katastrofalne posledice za čovečanstvo", izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik...Na pitanje koliko je velika verovatnoća direktnog oružanog sukoba između Rusije i SAD, Rusije i NATO-a i da li se Rusija sprema za takav...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.