RT: Putin objasnio svoj odnos sa Sijem

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2023, 21:07

RT: Putin objasnio svoj odnos sa Sijem

 
Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je svog kineskog kolegu Si Đinpinga kao „pravog svetskog lidera“ koji sve svoje poteze čini imajući na umu dugoročne ciljeve.
Si je „naravno, jedan od poznatijih svetskih lidera“, izjavio je Putin u intervjuu za državnu Kinesku centralnu televiziju (CCTV), čiji su delovi objavljeni u nedelju. Kineski lider „ne donosi trenutne odluke na osnovu nekih aktuelnih događaja. On procenjuje situaciju, analizira je i gleda u budućnost“, naveo je on. Ovaj kvalitet je „veoma važan, to je ono što razlikuje pravog svetskog lidera od ljudi koje \'čuvaju mesto\', koji dolaze na pet minuta da se pokažu na međunarodnoj sceni, a onda jednostavno nestanu, a da to niko ne primeti“. Predsednik je izjavio da je Si uvek bio „temeljan, miran, ali poslovan i pouzdan partner“ za Rusiju. „Ako se nešto dogovorimo sa njim, možemo biti sigurni da će dogovor biti ispunjen, sa obe strane“, dodao je on. Putin je dao poduži intervju za CCTV uoči svog puta u Peking, gde bi trebalo da učestvuje na Forumu Pojas i put 17. i 18. oktobra. Inicijativu Pojas i put, koja je prvobitno imala za cilj da podstakne razvoj infrastrukture i ulaganja u Centralnu Aziju, Si je predstavio 2013. Od tada se više od 150 zemalja i organizacija pridružilo projektu koji predvode Kinezi. Politička i ekonomska saradnja između Rusije i Kine doživela je značajan rast poslednjih godina, a veze su postale još bliže od izbijanja sukoba u Ukrajini. Peking je odoleo pritisku Zapada da osudi ili sankcioniše Moskvu, umesto toga podstakao je trgovinu sa Rusijom i postao jedno od glavnih odredišta za ruske isporuke energije preusmerene iz Evrope. Kina je dosledno pozivala na mirno rešenje krize i tvrdila da su akcije SAD i širenje NATO-a izazvale borbe između Moskve i Kijeva. U članku za China’s People’s Daily uoči posete Sija Moskvi u martu, Putin je izjavio da su odnosi Rusije i Kine dostigli „najviši nivo u svojoj istoriji i da dobijaju još više na snazi” dok dve nacije zajedno rade na oblikovanju multipolarnog sveta.      Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.